Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Uctili památku legendárního pilota

DOCENDO DISCIMUS

 

Uctili památku legendárního pilota

 

Kulatých sto let od narození čs. letce RAF generálporučíka Františka Peřiny si v sobotu 9. dubna 2011 připomenuli v jeho rodišti Morkůvkách na Břeclavsku. Vzpomínkové akce na legendárního pilota, který zemřel v květnu roku 2006, se zúčastnili jihomoravský hejtman Michal Hašek, náměstek ministra obrany Libor Karásek, francouzský přidělenec obrany podplukovník Bruno Bucherie, velitel vzdušných sil AČR brigádní generál Jiří Verner, předseda Svazu letců ČR plukovník Oldřich Rampula a další hosté. Památku „generála nebe“ uctili také zástupci Univerzity obrany.   

Hejtman Michal Hašek při slavnosti ocenil statečnost generála Františka Peřiny, jedné z nejvýraznějších jihomoravských osobností zahraničního odboje. Přítomným a rodině legendárního pilota z druhé světové války hejtman též tlumočil osobní pozdrav prezidenta republiky Václava Klause. Bojové zásluhy a odvahu československého stíhacího esa vyzdvihl také náměstek ministra obrany Libor Karásek. „Naše současná armáda s úctou opatruje generálův odkaz a nezapomíná,“ řekl náměstek.  

Oslava 100. výročí narození generálporučíka Františka Peřiny začala pietním aktem u jeho hrobu na místním hřbitově. Smuteční kytici květů, kterou věnoval rektor-velitel Univerzity obrany, na hrob Peřiny položil podplukovník Slavomír Med v doprovodu dvou studentů pilotní specializace. Poté následovala prohlídka muzea Františka Peřiny doplněná kulturním programem.   

František Peřina byl za druhé světové války jedním z nejúspěšnějších československých pilotů. Proslavil se v bitvách o Francii i o Británii, díky počtu sestřelů se zařadil mezi nejúspěšnější československé stíhače. Ve Francii během tří týdnů sestřelil 11 německých letounů jistě a dva pravděpodobně. Pamětníci přitom vzpomínají na „generála nebe“ Františka Peřinu jako na člověka s obrovskou vůlí žít a velkým smyslem pro humor.

Autor: Pavel Pazdera

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme