Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vzpomínka na generála nebe

DOCENDO DISCIMUS

 

Vzpomínka na generála nebe

V úterý 5. dubna 2011 proběhla na Univerzitě obrany slavnostní vernisáž výstavy „Vzpomínka na generála nebe“. Výstava je připomínkou stého výročí narození  generálporučíka Františka Peřiny, legendárního stíhacího pilota z druhé světové války. Jejím pořadatelem je Svaz letců České republiky a Univerzita obrany v Brně. Záštitu nad ní převzali přidělenec obrany Francie v ČR podplukovník Bruno Bucherie a rektor Univerzity obrany brigádní generál v záloze Rudolf Urban. 

Otevření výstavy byli přítomni francouzský vojenský spolupracovník Ministerstva obrany České republiky podplukovník Gilles Maroteaux, zástupce velitele společných sil - velitel vzdušných sil AČR brigádní generál Jiří Verner, předseda Svazu letců ČR plukovník ve výslužbě Oldřich Rampula, představitelé partnerských občanských sdružení, příslušníci a studenti Univerzity obrany a civilní hosté. 

K přítomným promluvil prorektor pro vnější vztahy Univerzity obrany plukovník Jaroslav Průcha, který připomněl nejenom odkaz Františka Peřiny, ale také občanskou statečnost dalších našich válečných pilotů, kterým patří obrovský obdiv a úcta. Připomněl také edukativní poslání výstavy – a tím je odkaz mladé generaci: „Uplynulo více než 65 let od bojového vystoupení československých letců v druhé světové válce. Jeho účastníci, z nichž nemálo po válečných útrapách prožilo i útrapy mírové – propuštění z armády, nezákonný postih a vězení, si zaslouží, abychom jejich odkaz připomínali zejména naší mladší generaci. Výchova založená na armádních tradicích a vlastenectví musí zůstat pevnou součástí výchovy nových vojenských profesionálů na vojenských školách.“ 

Hold stíhacímu pilotovi Františku Peřinovi vzdal také podplukovník Gilles Maroteaux, podle něhož „spojuje obě naše země“. Generál Jiří Verner, který měl štěstí poznat Františka Peřinu a jeho manželku osobně, připomněl několik momentů z jeho života a vyzvedl vlastenectví, opravdovost a zásadovost „generála nebe“.

Vedle panelů mapujících celý život Františka Peřiny a zejména jeho válečné působení ve Francii a Anglii tvoří výstavu dobové fotografie a dokumenty, osobní věci, uniformy a vyznamenání. Nechybí ani modely letadel, na kterých František Peřina létal.

Výstava je k vidění ve vestibulu Fakulty ekonomiky a managementu Univerzity obrany na Kounicově 44 do 31. května 2011. Vstup pro civilní veřejnost volný v pracovní dny od 8.00 do 18.00 hodin.

Autor: Zdeňka Dubová

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme