Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Nejtěžší etapu závodu Winter Survival 2011 mají vojáci za sebou

DOCENDO DISCIMUS

 

Nejtěžší etapu závodu Winter Survival 2011 mají vojáci za sebou

Mapa, buzola, lyže a batoh s povinnou výbavou. To jsou nezbytné pomůcky vojáků, účastníků mezinárodního Mistrovství Armády České republiky v zimním přírodním víceboji Winter Survival 2011 v Jeseníkách. Ve středu 2. února 2011 hned po šesté ráno vyrážely týmy z prostoru u osady Bílý Potok západně od Vrbna pod Pradědem na druhou část dvoudenní vytrvalostní etapy.
Pět desítek vojáků přečkalo další noc v lese a na „zahřátí“ po ranním mrznutí jim musel stačit vlastnoručně uvařený čaj a mnohakilometrový namáhavý přesun přes hřebeny Hrubého Jeseníku. Na trase čekaly závodníky kontrolní body a disciplíny prověřující jejich připravenost na plnění speciálních úkolů.

 Jeden z účastníků armádního závodu Winter Survival 2011  Překonání improvizovaného lanového mostu přes rokli pomocí pětimetrové klády Překonání improvizovaného lanového mostu přes rokli pomocí pětimetrové klády 

„Chleba se láme po první části této dvoudenní etapy. Když přečkají po vyčerpávajícím dni v pohodě i další noc ve sněhu, závod většinou dokončí,“ uvedl hlavní rozhodčí závodu David Ullrich. Podle něj ovšem někteří nevydrží psychicky. To když si uvědomí, že mají za sebou celý den putování s dvacetikilovou výbavou na zádech, mrazivou noc venku a ráno je čeká stejná porce kilometrů a možná ještě záludnější úkoly.
Při zdolávání jednoho ze skalních masivů byla soutěžícím hlídkám nejprve simulována situace, kdy každý tým musel překonat improvizovaný lanový most přes rokli pomocí pětimetrové klády, kterou bylo nutné postupně posouvat na druhou stranu. Tento úkol byl pro některá družstva velmi náročný a jeho zdlouhavé plnění ukrojilo hlídkám převážnou část časového limitu pro celou disciplínu. Úkol splnila jen polovina týmů. Opět se potvrdilo, že tento závod je z padesáti procent o přemýšlení, tedy o vlastní volbě a kreativitě, rychlém rozhodování a okamžitých reakcích.

 Přesun hlídky lesním terénem  Zdolání vodorovného lana nataženého mezi dvěma skalními bloky  Zdolání vodorovného lana nataženého mezi dvěma skalními bloky

Po překonání mostu vojáci postupovali dále po zajištěné cestě na dvacetimetrovou skálu. Součástí bylo také zdolání vodorovného lana nataženého mezi dvěma skalními bloky francouzským způsobem a zavěšeného lanového žebříku.
Po absolvování disciplíny nezbývalo vojákům než z „lampionu“ získat postupové indicie a rychle vpřed do drsných hor. Zvolit nejkratší a nejpřímější trasu při přesunech mezi kontrolními body neznamená být nejrychlejší. Často je lepší raději uplatnit lyže a ujet pár kilometrů navíc po vrstevnici, než se brodit ve sněhu napříč roklemi.
Během dne ze závodu odstoupilo další zahraniční družstvo, a to tým 2. praporu Commandos z Flawinne. Belgický tým začal mít potíže s lyžařským vybavením a právě lyže a boty byly tím, co je vyřadilo ze závodu.

 Postup po zajištěné cestě na dvacetimetrové skále  Postup po zajištěné cestě na dvacetimetrové skále  Záchrana a poskytnutí první pomoci v lavině

Po dojetí do cíle etapy zde byl ještě jeden test speciálních dovedností. Organizátoři soutěže z Centra tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany v Brně na svahů pod Petrovými kameny u Ovčárny pod Pradědem pro závodníky připravili disciplínu – záchrana a poskytnutí první pomoci v lavině. V rámci ní muselo družstvo ve vymezeném prostoru cca 30x30 metrů lokalizovat a vyhrabat zasypanou osobu, naložit ji na nosítka a přemístit do bezpečí.
Během soutěžního dne panovalo v nižších polohách Hrubého Jeseníku počasí ovlivněné studenou frontou, foukal studený vítr a drobně sněžilo.

 Záchrana a poskytnutí první pomoci v lavině  Záchrana a poskytnutí první pomoci v lavině Záchrana a poskytnutí první pomoci v lavině 

Vytrvalostní etapa skončila a ze soutěže vyřadila celkem pět družstev. Po celou dobu dvou dnů si nejlépe vedli příslušníci 73. tankového praporu z Přáslavic. Dalšími úspěšnými týmy byly Vojenský obor Fakulty tělesné výchovy a sportu UK Praha I., Základna munice Týniště nad Orlicí a Smíšené družstvo Společných sil AČR. Výsledky vytrvalostní etapy korespondují i s celkovými výsledky soutěže za 1. a 2. etapu.
A jak si zatím vedou týmy Univerzity obrany? Družstvo Fakulty vojenského zdravotnictví UO je na 6. místě, družstvo Univerzity obrany II na 10. pozici a tým Univerzity obrany I na 11. příčce.

 

 Video z třetího soutěžního dne Winter Survival

 

Autor: Pavel Pazdera, mluvčí WS 2011, foto: Jiří Pařízek a autor​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme