Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vojáci mají za sebou první etapu závodu

DOCENDO DISCIMUS

 

Vojáci mají za sebou první etapu závodu

První soutěžní den na armádním mistrovství Winter Survival 2011 v Jeseníkách byl v pondělí 31. ledna 2011 ve znamení sjezdového lyžování a přesunů v horách. Dobře vybaveni psychicky a stejně dobře připraveni fyzicky nastoupili vojáci na start obtížného závodu. Jejich cesta do finále však vede přes tři etapy soutěže.

 Start paralelního slalomu na sjezdovce pod Petrovými kameny  Dvojice závodníků při sjezdu  Sjezdová disciplína byla zahřívacím kolem závodu WS 2011

Nabitý program závodu začal paralelním slalomem na sjezdovkách v lokalitě Petrových kamenů u Ovčárny pod Pradědem. Slalom, který odstartovali první zástupce náčelníka Generálního štábu AČR brigádní generál Miroslav Žižka a ředitel sekce rozvoje druhů sil – operační sekce MO brigádní generál Bohuslav Dvořák, probíhal v podobě dvoukolové vyřazovací soutěže. Do vyřazovacích bojů se na tři různé tratě vydávaly vždy dvojice závodníků. Druhé kolo pak představovalo tzv. kolo vítězů a kolo poražených.

 Paralelní slalom na sjezdovce pod Petrovými kameny  Příprava na odpolední přesun do prostoru přežití Nájezd družstev na start 

Suverénně nejlepšími ve sjezdové disciplíně byli a po zásluze vítězi se stali vojáci ze  Základny munice Týniště nad Orlicí. Druhé místo vybojovali příslušníci 44. lehkého motorizovaného praporu z Jindřichova Hradce a třetí příčku obsadili vojáci ze Samostatné záchranné roty Olomouc. „Zařazením paralelního slalomu jsme chtěli závod zatraktivnit,“ uvedl vedoucí soutěže Jan Migdau z Centra tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany.
Odpoledne se již vojáci s veškerou výbavou pro přežití přesunuli z Ovčárny pod Pradědem do prostoru prvního nouzového přespání v lese pod vrchem Orlík. Nepovinnou výbavu se závodníci snažili odlehčit a minimalizovat, aby batoh nevážil víc jak dvacet kilogramů a bylo možné s ním jet na lyžích. Týmy musely nejprve urazit asi pět kilometrů horským terénem ze startu u komunikace č. 445, která vede z Vrbna pod Pradědem do Heřmanovic.

 Hromadný start závodníků  Sjezd po zasněženém poli  Skládání nasbíraných indicií

V prostoru přežití absolvovala družstva noční závod ve sběru indicií. Tento úkol plnilo vždy pět hlídek naráz. Přitom každá hlídka musela během 15 minut sebrat 9 indicií umístěných na stromech v prostoru o velikosti 150x150 metrů. Nejlépe si s touto disciplínou poradili studenti z Vojenské akademie pozemních sil Vroclav I, kteří jako jediní sebrali všech devět indicií.
Poté družstva čekalo první nouzové přespání ve volné přírodě. „Zatím je to v pohodě. Snad nebudeme v noci příliš mrznout,“ shodli se unisono členové hlídky Vojenské policie.

 Příprava na nouzové přespání v lese  Příprava na nouzové přespání v lese  Starost o nohy je na takovém putování zásadním problémem

Po vyhodnocení dosažených výsledků z obou disciplín si v první etapě závodu Winter Survival 2011 nejlépe vedli vojáci ze Základny munice Týniště nad Orlicí, následováni studenty Vojenského oboru Fakulty tělesné výchovy a sportu UK Praha I a příslušníky 73. tankového praporu v Přáslavicích.

V úterý a ve středu jsou na programu extrémního závodu aktivity podobné bojovým činnostem jednotlivce a malých skupin v zasněženém horském terénu. Dvoudenní vytrvalostní etapa představuje nejtěžší část soutěže a vždy vyřadí několik družstev.

 

 Video z prvního soutěžního dne Winter Survival

 

Autor: Pavel Pazdera,  mluvčí WS 2011, foto: Jiří Pařízek a autor​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme