Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Armádní závod Winter Survival 2011 byl zahájen

DOCENDO DISCIMUS

 

Armádní závod Winter Survival 2011 byl zahájen

Za účasti náměstka ministra obrany pro personalistiku Michaela Hrbaty a prvního zástupce náčelníka Generálního štábu AČR brigádního generála Miroslava Žižky byl v neděli 30. ledna 2011 na Ovčárně pod Pradědem v Jeseníkách zahájen již 17. ročník mezinárodního Mistrovství Armády České republiky v zimním přírodním víceboji Winter Survival 2011. Účastníky závodu, kteří se na toto armádní sportovní klání sjeli ze čtyř zemí, přivítalo v nejvyšších moravskoslezských horách překrásné slunečné počasí.

 Ředitel závodu WS 2011 plk. gšt. Josef Trojan podává hlášení náměstkovi ministra obrany pro personalistiku Michaelu Hrbatov Nastoupená česká a zahraniční družstva   Účastníci slavnostního zahajovacího ceremoniálu

Sněhové podmínky jsou zde optimální a teplota se pohybuje i přes den pod bodem mrazu. Podle meteorologů má ještě více mrznout, a tak závodníky čeká náročná prověrka fyzických a psychických sil.
Do čtyřdenního vytrvalostního závodu, který organizačně zabezpečuje Univerzita obrany Brno, se v neděli 30. ledna zaregistrovalo 16 domácích a 4 zahraniční vojenská družstva. V rámci Armády ČR budou sedmi družstvy reprezentovány společné síly, vojenské školy vyslaly pět týmů, třemi družstvy budou zastoupeny síly podpory a Vojenská policie postavila jeden tým. Ze zahraničí přijeli vojáci z Belgie, Německa a Polska, přičemž v případě polské armády se jedná o dvě družstva.
Na odpolední technické poradě byli vedoucí družstev seznámeni s pravidly závodu, organizačními otázkami včetně složení jury, která mimo jiné rozhoduje o diskvalifikaci družstev ze soutěže, a vylosovali si pořadí hlídek při startu prvního soutěžního dne. Pak již začaly přípravy na slavnostní zahájení mistrovství.

 Náměstek ministra obrany pro personalistiku Michael Hrbata hovoří k závodníkům  První zástupce náčelníka Generálního štábu AČR brigádní generál Miroslav Žižka hovoří k vojákům  Složení slibu závodníka

S veškerou vojenskou parádou byl přesně v sedm hodin večer zahájen otvírací ceremoniál 17. ročníku mezinárodního Mistrovství AČR v zimním přírodním víceboji Winter Survival 2011. Slavnostní nástup závodníků a pořadatelů mistrovství se uskutečnil na osvětleném prostranství vedle vojenské zotavovny Ovčárna pod Pradědem.
Ke shromážděným účastníkům závodu Winter Survival 2011 nejprve promluvil náměstek ministra obrany pro personalistiku Michael Hrbata, který toto zimní přežití označil za jednu z nejnáročnějších vojensky zaměřenou sportovní soutěž u nás. „Extrémní fyzická a psychická zátěž bude zkouškou vašeho odhodlání a volních kvalit,“ uvedl na adresu vojáků náměstek Hrbata a všem popřál hodně úspěchů.
„Nic nebude jednoznačně dané. Snaha, co nejlépe absolvovat náročné disciplíny, vás přinutí k vlastní volbě a kreativitě. Celý závod bude především o rychlém rozhodování, okamžitých reakcích a vaší obratnosti,“ řekl první zástupce náčelníka Generálního štábu AČR brigádní generál Miroslav Žižka. Podle něho je dobré, že se této soutěže poprvé účastní také družstvo aktivních záloh. Na závěr vyslovil přání, aby všichni účastníci závod dokončili s co nejlepšími výsledky. 
Po složení slibu závodníků a rozhodčích slavnostní oheň mistrovství zapálili náměstek Michael Hrbata a brigádní generál Miroslav Žižka. Oba se pak pozdravili s vedoucími všech domácích a zahraničních družstev.

 Náměstek Michael Hrbata a brigádní generál Miroslav Žižka zapalují oheň mistrovství  Náměstek Michael Hrbata a brigádní generál Miroslav Žižka se zdraví s vedoucími družstev  Náměstek Michael Hrbata a brigádní generál Miroslav Žižka se zdraví s vedoucími družstev

Dvacet soutěžních týmů dnes čeká v lokalitě Petrových kamenů u Ovčárny pod Pradědem disciplína sjezdového lyžování – paralelní slalom. Odpoledne pak přesun horským terénem do prostoru přežití a noční závod ve sběru indicií. Poté družstva čeká první nouzové přespání ve volné přírodě. 

 

 Video z Winter Survival - zahájení

 
Autor: Pavel Pazdera, mluvčí WS 2011, foto: Jiří Pařízek​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme