Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzitu obrany navštívil náměstek Jiří Šedivý

DOCENDO DISCIMUS

 

Univerzitu obrany navštívil náměstek Jiří Šedivý

V úterý 21. prosince 2010 zavítal na Univerzitu obrany první náměstek ministra obrany Jiří Šedivý, Ph.D. Součástí programu návštěvy byla jeho přednáška pro příslušníky Univerzity obrany na téma Strategická koncepce NATO a obranné plánování a následně setkání s managementem školy.

Strategická koncepce NATO je, podle slov prvního náměstka ministra obrany, druhým nejdůležitějším dokumentem po Washingtonské smlouvě a má několik funkcí. Zejména jde o reflexi období posledních desíti let, normativní zarámování předcházejících zkušeností a zámysly NATO do budoucna.

Tato koncepce, představená na nedávném summitu NATO v Lisabonu,  shrnuje celou alianční agendu do tří okruhů: kolektivní obrany, zvládání krizí a kooperativní bezpečnosti. Kolektivní obrana zahrnuje kromě jiného také otázky spojené s jaderným odstrašením, rozvíjením konvenčních vojenských schopností, obranným plánováním, budováním alianční protiraketové obrany, obranou proti kybernetickým útokům, bojem proti mezinárodnímu terorismu a energetickou bezpečností.

Jiří Šedivý se ve svém vystoupení dotknul také tématu Bílé knihy o obraně, jejíž cílem je vymezení konkrétních úkolů a podoby českých ozbrojených sil. „Inspirací pro Bílou knihu je celá metodologie, na základě které se hodnotila reforma velení a řízení“, řekl mimo jiné první náměstek ministra obrany. 

Po přednášce se Jiří Šedivý setkal s rektorem-velitelem Univerzity obrany brigádním generálem v záloze prof. Rudolfem Urbanem a vedením univerzity, jejích fakult a ostatních součástí. Rektor ve svém vystoupení hovořil o poslání Univerzity obrany v rámci resortu Ministerstva obrany. Předložil faktografii o racionalitě a efektivnosti fungování Univerzity obrany a o struktuře schopností a jedinečnosti výkonů této školy. Dále deklaroval její specifika v rámci kompletního systému výchovy a vzdělávání a kvality jejího výkonu. Zdůraznil jedinečnost vysoké vojenské školy v synergii kvalitního vzdělání a formování morálních osobnostních vlastností jejích studentů. Slova rektora školy o unikátnosti vojenského univerzitního vzdělání a vojenské vědy demonstrovali děkani jednotlivých fakult na vybraných příkladech ojedinělých vědeckých projektů, jako např. projekt digitalizace bojiště Fakulty ekonomiky a managementu; podíl Fakulty vojenských technologií na výzkumu ochrany letadel před zneužíváním laserů, odhalování nových způsobů kyberterorismu či projektování mostů po letošních ničivých povodních na severu Čech nebo nové průkopnické prostředky ochrany proti nervově paralytickým látkám Fakulty vojenského zdravotnictví.

První náměstek ministra obrany Jiří Šedivý pozitivně ocenil jedinečnost Univerzity obrany ve vzdělávacím systému i v rozvoji vědy a výzkumu a přivítal návrhy rektora UO na další racionalizaci a zefektivnění školy. Návštěva prvního náměstka ministra obrany na Univerzitě obrany potvrdila význam kvalitního vzdělání v kariéře vojáka a svým obsahem přispěla k odborné diskusi v rámci připravované Bílé knihy resortu obrany.

 

Autor: pplk. Dr. Vladimír Šidla, CSc., Mgr. Zdeňka Dubová

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme