Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Výstava dobových filmových plakátů na Univerzitě obrany

DOCENDO DISCIMUS

 

Výstava dobových filmových plakátů na Univerzitě obrany

Od středy 1. prosince 2010 je ve vestibulu budovy Univerzity obrany v brněnské Kounicově ulici č. 44 k vidění výstava „Starý filmový plakát“. Třicet osm dobových originálů, tzv. „nudlí“, návštěvníkům zprostředkuje vycházku do světa českého filmu „první republiky“. Významnou část kolekce vyplňují plakáty s herci v uniformách.  

Stejnokroj by měl budit úctu k osobě, jež ho obléká, a také respekt k úřadu, který představuje. O filmové role vojáků, policistů, hasičů a podobně většinou nouze nebyla. Při výrobě filmových plakátů se proto postavy v uniformách, byť nemusely v daném filmu nutně vystupovat v hlavní roli, stávaly součástí obrazových koláží. 

Jen zřídka uniformy důstojníků prvorepublikové armády panovaly na ploše plakátů tak výrazně, jako je tomu v případě filmu „Klatovští dragouni“. Hrdost na profesi vojáka se odrážela v dodržování stejnokrojové kázně a kostýmní návrhář a následně i autor plakátu bránil co možná nejlepší projev obrazového sdělení. Obecně platilo, že „výstavní“ voják musel mít mužnou postavu a pěknou tvář. To tento plakát splňoval. 

Staré filmové plakáty jsou také šlechtickým erbem vyobrazených hrdinů. Návštěvníci se tak budou moci pokochat pohledem na podobizny Vlasty Buriana, Oldřicha Nového, Jaroslava Marvana, Raula Schránila, Adiny Mandlové, Zity Kabátové či Lídy Baarové. Známé tváře slavných herců stále probouzejí zvědavost a také různé vzpomínky. Přestože mnoho filmových titulů, které plakáty opěvují a propagují, dávno upadlo do stínu zapomnění, neúprosný čas nic neukrojil z „matného lesku“ samotného plakátu.  

Výstava dobových filmových plakátů, které na Univerzitu obrany zapůjčil soukromý sběratel Pavel Šmidrkál, je lákavým soustem pro milovníky historie filmového umění. Výstava je veřejnosti volně přístupná v pracovní dny od 8 do 18 hodin a na univerzitě potrvá do 4. února 2011.

 

Autor: Pavel Pazdera​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme