Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Slavnostní vojenská přísaha nových studentů

DOCENDO DISCIMUS

 

Slavnostní vojenská přísaha nových studentů

Brněnská kasárna se ve středu 27. října 2010 stala dějištěm slavnostní vojenské přísahy nových studentů Univerzity obrany a vojenského oboru Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.  Slavnostní slib složilo celkem 327 nových podpraporčíků české armády.

     

Přísaha proběhla za účasti představitelů Ministerstva obrany České republiky, velení armády, státní správy a samosprávy, zástupců partnerských občanských sdružení a rodinných příslušníků a pochopitelně vedení Univerzity obrany. Mezi hosty nechyběl například náměstek ministra obrany pro personalistiku Michael Hrbata, první zástupce náčelníka Generálního štábu brigádní generál Miroslav Žižka a další.

Smysl samotné přísahy a objasnění významu jejího složení vysvětlil přítomným rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál v záloze profesor Rudolf Urban. Ve svém proslovu mimo jiné řekl: „Složením vojenské přísahy se definitivně a na podstatnou část svého života začleníte do Armády České republiky. Naše armáda se za dobu své existence může prokázat mnohými úspěchy. Bude na vás, zda a do jaké míry, dokážete na tyto úspěchy sami navázat, a jak dokážete osobně přispět ke zvýšení kvality a schopností našich ozbrojených sil.“ Závěrem novým podpraporčíkům popřál, aby jejich služba probíhala úspěšně a aby byla zdrojem jejich uspokojení a hrdosti.

     

Následoval slavnostní akt přísahy, který se uskutečnil před bojovým praporem Univerzity obrany a blahopřání náměstka ministra obrany pro personalistiku Michaela Hrbaty, který ve svém projevu poznamenal: „Univerzita obrany je významnou českou vojenskou školou, která je esencí toho nejlepšího, co vytvořila a přinesla mnohaletá tradice brněnského, královéhradeckého a vyškovského vojenského školství.“ Dále vyjádřil přesvědčení, že hlas žádného ze studentů ani v armádě, ani na univerzitě nezapadne a že studentská energie i elán přinesou patřičné výsledky.

Se svou zdravicí vystoupili také první zástupce náčelníka Generálního štábu brigádní generál Miroslav Žižka. Ceremoniál vojenské přísahy byl ukončen pochodem nastoupených jednotek. Slavnostní atmosféru  umocnil průlet vrtulníků Vzdušných sil AČR.

 

 Slavnostní vojenská přísaha nových studentů - video

 Slavnostní vojenská přísaha nových studentů - fotogalerie

 

Autor: Zdeňka Dubová

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme