Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Místo rajčat oheň, dým a výbuchy

DOCENDO DISCIMUS

 

Místo rajčat oheň, dým a výbuchy

V sobotu 18. září 2010 na Zelném trhu mohli mnozí brňané místo svých tradičních nákupů ovoce a zeleniny nahlédnout „pod pokličku“ vědy. Proběhl zde totiž jakýsi zahajovací „vědecký jarmark“, kterým byl odstartován týdenní festival vědy. Vědci z brněnských vysokých škol a Akademie věd ČR předvedli zajímavé a inspirativní pokusy, měření a ukázky své práce aplikované do každodenního života.

     

K vidění byly třeba hrátky s DNA rostlin či genetika a šlechtění obilovin prezentované Mendelovou univerzitou v Brně. Masarykova univerzita předvedla zajímavé fyzikální experimenty, alchymii naživo či fyzickou zdatnost a složení těla. Vysoké učení technické představilo veselou a hravou chemii zaměřenou převážně na nejmenší návštěvníky. Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně nasměrovala své dalekohledy na slunečnou oblohu a návštěvníci tak mohli přímo uprostřed Zelného trhu pozorovat třeba sluneční aktivity. Junior – Dům dětí a mládeže Brno představil svou tvořivou vědeckotechnickou dílnu.  Knihovna Jiřího Mahena nabídla ukázku zajímavých knižních titulů pro děti a mládež, které přibližují, jak funguje lidské tělo. Obecně prospěšná společnost usilující o prevenci, zmírňování následků a léčbu škodlivého užívání či závislosti na alkoholu, jiných návykových látkách a hazardním hráčství A Kluby ČR nabízela alkoholové testy třeba po vypití skleničky vína či burčáku nebo zkoušku tzv. psychowalkmanů.

Mimo Zelný trh se mohla veřejnost přesunout do Ernova sálu Staré radnice, kde předvedli pracovníci Ústavu přístrojové techniky Akademie věd ČR Laser show nebo mohli zhlédnout dosud nepresentovaný archeologický nález originální sošky „Venuše“ z Pavlova vyrobené z mamutoviny.
Na této velkolepé podívané samozřejmě nechyběla ani Univerzita obrany, která zde představila některé aktivity z oblasti vědecko-výzkumné činnosti. Major Jozef Heretík a Jiří Barta z katedry ochrany obyvatelstva presentovali ve svém vyvíjeném mobilním pracovišti krizového štábu systém vizuální kamufláže na rozhraní člověk-pozorovatel a kamuflovaný objekt. Jedná se o projekt obranného výzkumu ADAPTIV, který svými rozměry přilákal spoustu zvídavých návštěvníků.
Major Radim Bloudíček s poručíky Josefem Bajerem a Přemyslem Janů z katedry leteckých elektrotechnických systémů představili bezpilotní průzkumný vrtulník RAPTOR V50 a jeho využití pro potřeby Armády ČR. Jedná se o projekt obranného výzkumu FÚZE – Inovace technologií zpracování dat ze senzorů umístěných na moderní letecké technice a fúze dat z těchto senzorů v prostředí NEC. V praxi to znamená, že v  kontejneru pod vrtulníkem je rozmístěno několik kamer, které lze pro přenos obrazu dálkově přepínat pomocí mikroprocesorového systému. Toto uspořádání výrazně šetří elektrickou energii při zachování plného rozsahu pozorovacích úhlů, aniž by bylo nutné instalovat mechanicky natáčecí systém kamery.

     

Velkému zájmu se těšil Zdeněk Veleba z pracoviště Centra tělesné výchovy a sportu, který nabídl zájemcům možnost testu fyzické zdatnosti na speciálním zátěžovém rotopedu. Odvážlivci tak měli možnost pocítit přímo na svém těle kardiorespirační či jiné fyziologické funkce při zatížení organismu. I přes náročnost tohoto testu spočívajícího ve čtrnáctiminutovém šlapání na rotopedu, neváhali účastníci vydržet vystát i téměř půlhodinové či třičtvrtěhodinové fronty. Po dokončení testu Zdeněk Veleba doporučil testovaným vhodné tréninkové aktivity ke zlepšení stávající fyzické kondice.
Nejvíce rušno, převážně mezi dětmi, však bylo u pracovníka Vojenské policie z Olomouce, který se podílel na presentaci Armády ČR ukázkami kriminalistické činnosti Vojenské policie. Jak funguje ohledání místa činu a sběr stop, či jakým způsobem se snímají otisky prstů z papíru, auta, stolu a jiných předmětů nebo dokonce jak se zabezpečují pachové stopy, to vše si mohli vyzkoušet zejména rodiče s dětmi, kteří projevovali velký zájem o tuto činnost. Bylo to spojení příjemného s užitečným, kdy v rámci prevence kriminalistické činnosti zejména u mládeže, vysvětlil pracovník Vojenské policie čemu se vyvarovat, jakým skupinkám lidí se vyhýbat, apod. Děti si posléze odnášely nejenom hlavičky plné nových poznatků, ale především věci hmatatelné, jako byly otisky svých prstů či dlaní ve speciálních foliích domů „na památku“.

Festival vědy byl tedy zahájen touto velkolepou sobotou a pokračuje celý týden souborem přednášek pro širokou veřejnost a je následně ukončen Nocí vědců, která odemkne dveře vysokých škol široké veřejnosti a dovolí jím tak nahlédnout do „zákulisí“ svých vědeckých pokusů. Noc plná zábavy, her a poznání v podobě vědecko-populárních pořadů, pokusů, soutěží a kvízů se otevře 25. září 2010.


Autor: kapitán Ing. Roman HANZLÍK, Ph.D.​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme