Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Lešanská aréna opět ožila

DOCENDO DISCIMUS

 

Lešanská aréna opět ožila

Vytrvalý déšť, vítr a všude spousty bláta. Tak takto nějak začínal tuto sobotu ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech již osmý Tankový den, který i přes velmi sychravé počasí přilákal na patnáct tisíc návštěvníků a zájemců o vojenskou historii. Na armádní prezentační akci v Lešanech nechyběla Univerzita obrany.

     

Tématem letošního ročníku byla obrněná technika používaná na Středním východě. Diváci tak mohli vidět jízdní a bojové ukázky nejen historické, ale i novodobé techniky, jako je modernizovaný tank T-72-M4 CZ, speciální verzi obrněného transportéru Pandur a vozidla Iveco vyrobených pro nasazení v Afghánistánu. Premiéru si zde odbyl tančík STRV m/37 – ČKD a tank Khálid z Jordánska. Mimo ukázky jízdních vlastností vozidel byly k vidění i bojové ukázky 121. strážního praporu aktivních záloh KVV Praha a 71. mechanizovaného praporu s tématem: „Afghánistán 2010“ a bojová ukázka z druhé světové války pod názvem: „Setkání na Labi 1945“.
V průběhu celého dne byl připraven doprovodný program v podobě statických expozic historických táborů v podání klubů vojenské historie, expozice Vojenského opravárenského podniku VOP 025 Nový Jičín, expozice AČR a náborového střediska KVV Praha a roty aktivních záloh, expozice obrněné techniky firmy Steyer (Pandur) a Praga export (Iveco) a spoustu dalších zajímavých výstav. Pro nejmenší návštěvníky byl k dispozici tančík upravený na dětské hřiště a navíc si pro ně pořadatelé připravili vědomostní soutěž, kde odměnou byla jízda vojenskými vozidly přímo v lešanské aréně.

     

Celá akce byla podpořená účastí ministra obrany Alexandra Vondry, náměstka ministra Michaela Hrbaty a zástupce velitele společných sil brigádního generála Milana Kovandy.

Univerzita obrany se na celé akci podílela tím, že ve svém informačním stanu poskytovali příslušníci z řad studentů doktorských studijních programů poručík Ing. Josef Bajer a poručík Ing. Martin Bláha velmi profesionálním způsobem informace o možnostech studia na jednotlivých fakultách.

 Autor: kapitán Ing. Roman Hanzlík, Ph.D.​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme