Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Ženisté Univerzity obrany pomáhají stavět mosty

DOCENDO DISCIMUS

 

Ženisté Univerzity obrany pomáhají stavět mosty

Ženisté Univerzity obrany mají s pomocí při povodních už letité zkušenosti. Vždyť na svém kontě mají již stovku zpracovaných projektů mostů, z nichž většina byla úspěšně realizována. Projekční tým z Katedry ženijních technologií připravuje projektovou dokumentaci ve spolupráci s geodety z Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu v Dobrušce a ženisty z 15. ženijní brigády z Bechyně. Ta disponuje mostními prostředky, stavební a přepravní technikou a nové mosty potom podle projektů, zpracovaných na Univerzitě obrany, staví.  Při obnově zničených severních Čech se již podíleli na stavbě mostu v Rousínově, tento týden by měly být dokončeny mosty také v Kytlicích, Heřmanově, Všemilech a Hřensku.

     

Nástup ženistů z Katedry ženijních technologií do letošních záchranářských prací v povodňových oblastech byl pohotový. V sobotu 7. srpna 2010 se na ně obrátil velitel 15. ženijní brigády plukovník Ota Rolenec a již  druhý den byli připraveni plnit úkoly. V pondělí 9. srpna následovalo oficiální nařízení náčelníka Generálního štábu a po odpolední koordinační poradě v Liberci začalo oficiální nasazení příslušníků katedry do obnovy mostů. V průběhu dalších dvou dnů připravili projekt mostu v Rousínově, jenž se začal stavět již během následujícího víkendu. „Nyní pracujeme na dalším projektu přemostění v Chrastavě, děláme už na třetí variantě. Snažíme se ve spolupráci s orgány obce a správce komunikace dospět k nejvýhodnějšímu řešení“, přibližuje práci devítičlenného týmu vedoucí Katedry ženijních technologií podplukovník doc. Ing. Pavel Maňas, Ph.D. Další z členů týmu docent Ing. Věroslav Kaplan, CSc., doplňuje: „Na naší práci je nejtěžší čas a domluva se správci komunikací a s některými starosty, kteří s povodněmi nemají žádné zkušenosti.“

     

Projekční skupině se kromě opětovného nasazení univerzitní laboratoře Reach-Back, osvědčila také nová softwarová technologie, kterou testuje v rámci své stáže npor. Helios Chardon z francouzské vojenské školy ENSIETA. Jedná se o integraci návrhových dat, někdy nazývaných také technologie 4D. Zjednodušeně řečeno jde o animaci postupu celé stavby. „Tento postup jsme si vyzkoušeli v Hřensku a ukázalo se, že se musí odstranit elektrický sloup překážející stavbě mostu, což bylo výhodné pro jednání s kompetentními úřady“, vysvětlil podplukovník Maňas.

„Naše katedra se doposud podílela na obnovovacích pracích po devíti povodních (počítáno od roku 1997). Spolu s pracovníky Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu a 15. ženijní brigádou, která je pověřena řízením operace, jsme už sehraným týmem“, říká Věroslav Kaplan a dodává, že zpracováním projektové dokumentace práce ženistům nekončí. Nadále totiž zůstávají k dispozici obcím v roli metodických poradců a konzultantů. A možná ve chvíli, když čtete tyto řádky, už dostávají zadání k další projektové dokumentaci.

Autor: Mgr. Zdeňka Dubová, foto: doc. Ing. Věroslav Kaplan, CSc.​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme