Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti Univerzity obrany „tráví“ prázdniny ve Vyškově

DOCENDO DISCIMUS

 

Studenti Univerzity obrany „tráví“ prázdniny ve Vyškově

Jako každoročně je i první srpnové pondělí letošního roku v areálu vyškovských kasáren rušno. Ze všech koutů naší vlasti se sem sjelo 370 budoucích studentů a studentek Univerzity obrany, aby v průběhu dvouměsíční základní vojenské přípravy získali prvotní dovednosti patřící k vojenskému „řemeslu“. Je vidět, že jsou plní očekávání a těšení se na nové zkušenosti a přátele mísící se s obavami, zda a jak nároky prvního kontaktu s armádou zvládnou.

     

Typickým znamením prvních dvou dnů je řada pestře oblečených mladých lidí čekající před výstrojním střediskem a poté si odnášející tašky a krabice s vojenskou výstrojí, která od středy 4. srpna vytlačuje vše civilní, takže i po vnější stránce je zřejmé, že začíná pozvolný a dlouhý přerod, jehož konečným výsledkem má být nový vojenský profesionál.

Základní vojenská příprava probíhá formou nepřetržitého výcviku od pondělí do čtvrtka. Pod vedením instruktorů se nováčci nejprve učí vojenskému vystupování, věnují se pořadové přípravě a základním řádům, aby se k tomu zanedlouho připojily především střelecká a polní příprava. Vše je prostupováno prací na zvyšování fyzické připravenosti, která – jak ukázaly vstupní prověrky – je u jednotlivců na velice rozdílné úrovni a někteří již poznávají, že se v těchto týdnech nejen budou hodně potit, ale že to bude i pořádně bolet. Jak lakonicky poznamenala nejmenovaná frekventantka po nepříliš dobrém výkonu v dvanáctiminutovém běhu: „Za blbost se platí. Pořád jsem se chystala, že zítra začnu, a dva měsíce jsem se jen válela. Teď už to není o tom, že bych měla, ale že musím.“

     

Studenti a studentky po druhém ročníku Univerzity obrany, kterým začaly aplikační kurzy, už tyto zkušenosti mají za sebou, ale i oni (podobně jako jejich kolegové a kolegyně po prvním ročníku, jejichž aplikační kurzy probíhají od pondělí 9. srpna 2010) se mají v čem zdokonalovat. Po úvodních dvou týdnech, které jsou více teoretické, je čeká týdenní pobyt ve srubovém táboře a intenzivní výcvik v terénu, který bude pokračovat až téměř do konce září, kdy to, co se naučí, bude prověřeno při závěrečných zkouškách.  
        
Autor: kpt. Mgr. Jan Pacner, Ilustrační foto​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme