Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Předání odznaků a osvědčení v Technickém muzeu v Brně

DOCENDO DISCIMUS

 

Předání odznaků a osvědčení v Technickém muzeu v Brně

Absolutorium Univerzity obrany je spojeno s dvěma významnými akty. Tím prvním je promoce, která se nijak neliší od civilních vysokých škol. Naopak vyřazení absolventa v důstojnické hodnosti je specifickým prvkem, souvisejícím s průběhem služby vojáka z povolání. U Katedry letectva se k těmto dvěma aktům přidává ještě třetí – studijní obor letový provoz s sebou přináší svým absolventům získání pilotního odznaku (pro modul pilot) nebo odznaku řídícího letového provozu (u stejnojmenného modulu).

     

Státnice jsou hotovy, hlavní protagonisté jsou tedy již připraveni, slavnostní hosté též, nové, ještě netknuté odznaky, se blyštivě lesknou na rudé podušce. Chybí již jen odpovídající prostředí. A to všichni zúčastnění již třetím rokem za sebou našli, díky pochopení vedení, v prostorách sekce letectví Technického muzea v Brně (http://www.technicalmuseum.cz/). Zde tedy za účasti velitele 23. základny vrtulníkového letectva Edvarda Beneše plukovníka gšt. Ing. Jaromíra Šebesty, velitele křídla 22. základny letectva „Biskajská“ plukovníka Ing. Václava Valeše, zástupce odboru bojové přípravy Vzdušných sil – Velitelství společních sil AČR podplukovníka Ing. Jaromíra Jaitnera, předsedy brněnské odbočky Svazu letců ČR „genmjr. Otmara Kučery“ podplukovníka ve výslužbě RSDr. Františka Růžičky, vedoucího katedry plukovníka gšt. Ing. Miloslava Bauera a pedagogického sboru katedry získali absolventi bakalářského studia modulu řídící letového provozu své vytoužené odznaky. 

     

 Čerství inženýři modulu řízení letectva již svůj pilotní odznak obdrželi po ukončení bakalářského studia, a tak pro ně byla připravena „odměna“ v podobě certifikátu o získání materiální přípravy na příslušný typ letounu, pro nějž jsou určeni, a kterou absolvovali jako součást své odborné přípravy ve čtvrtém semestru právě magisterského studia. Zvláštní cenu v podobě plakety katedry obdržel z rukou vedoucího katedry poručík Ing. Filip Onderka, který svým vysoce nadprůměrným přístupem dokázal i přes závažné zdravotní problémy studium dokončit s výtečnými výsledky.

Následuje ještě krátký proslov velitele 23. základny a přání předsedy brněnské odbočky Svazu letců ČR zakončené slavnostním přípitkem, který podávají slavnostně oděné pracovnice Technického muzea v Brně. Tento neformální okamžik končí slavnostní akt a zároveň otevírá pro naše absolventy novou a popřejme co nejdelší životní etapu, ve které se budou věnovat tomu, k čemu jsme se je na Univerzitě obrany snažili co nejlépe připravit a čím si snad splní své, mnohdy celoživotní sny.

Text: mjr. Ing. Petr Woletz, foto: Katedra letectva FVT​​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme