Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Zdokonalovací kurz Služby systémů IP telefonie

DOCENDO DISCIMUS

 

Zdokonalovací kurz Služby systémů IP telefonie

Na vyžádání Velitelství společných sil AČR proběhl v týdnu od 21. do 25. června 2010 na Katedře komunikačních a informačních systémů Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany zdokonalovací kurz Služby systémů IP telefonie. Tento kurz byl zaměřen na rozšíření odborných znalostí a praktických dovedností příslušníků spojovacích útvarů v ovládání systémů IP telefonie nově zaváděných u vojsk.

V rámci kurzu vyučovali lektoři kapitán Antonín Mazálek, podplukovník Josef Kaderka a docent Jiří Ondrašík. Během výuky byly nejprve probrány základní principy IP telefonie. Studenti poté zvládli jednoduchou konfiguraci telefonního systému AsteriskNOW. S pomocí softwarových telefonních klientů a síťového analyzátoru provozu v praxi ověřili teoreticky nabyté znalosti.

     

Další část kurzu proběhla na specializovaných laboratořích katedry. Výuka byla zaměřena na platformu firmy CISCO, konkrétně na telefonní systém Cisco CallManger Express. Posluchači kurzu získali potřebné znalosti i praktické dovednosti v konfiguraci síťových i koncových prvků.

Během kurzu byly procvičeny zejména úkoly spojené s nastavováním pokročilých telefonních služeb a problematika síťování v rámci polní komunikační sítě. Velký zájem mezi účastníky kurzu vzbudily úlohy spojené s podporou telefonních koncových účastnických zařízení libovolných výrobců s využitím signalizačního protokolu SIP.

     

Vzhledem k velkému zájmu o kurzy IP telefonie a omezeným kapacitám učebně výcvikové základny katedry proběhne kurz připravovaný na druhou polovinu září formou workshopu. Tato forma umožní zapojit do výuky techniku a instruktory od útvarů i dalších organizací spolupracujících s katedrou a tím zvýšit počet školených posluchačů.

Autor: kpt. Antonín Mazálek, doc. Jiří Ondrašík, foto: doc. Jiří Ondrašík​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme