Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Slovinsko-české cvičení ALPE 2010

DOCENDO DISCIMUS

 

Slovinsko-české cvičení ALPE 2010

Ve dnech 14. až 20. června 2010 se sedmadvacet příslušníků Fakulty ekonomiky a managementu Univerzity obrany zúčastnilo mezinárodního slovinsko-českého cvičení s názvem ALPE 2010. Na cvičení ve Slovinsku působili studenti 2. ročníku vojenského studia, zejména studijních modulů Velitel mechanizovaných a tankových jednotek a Velitel průzkumných jednotek. V sestavě skupiny byly i dvě ženy.

     

Centrem cvičení ALPE 2010 byla Bohinjska Bela, která kromě jiného poskytuje i základnu pro praktickou přípravu důstojníků slovinské armády z Důstojnické školy v Mariboru. Ve výcvikovém středisku Bohinjska Bela je dislokována i Horská škola slovinské armády, jejíž příslušníci a instruktoři se ve značné míře podíleli na zabezpečení programu cvičení ALPE 2010.

Cílem cvičení ALPE 2010 bylo prověření schopností českých a slovinských studentů plnit taktické úkoly v náročných terénních a povětrnostních podmínkách s komunikací v anglickém jazyce a verifikace teoretických ustanovení taktických činností realizovaných v soudobých operacích v praxi.

První „aktivní“ den programu byl věnován praktické přípravě českých studentů (i účastníků cvičení z řad pedagogického sboru FEM), zejména v oblasti vojenského lezení a ovládání vybraných typů slovinských ručních zbraní. Ve skalnatém terénu Iglica jsme strávili dopoledne na skalách a v odpoledních hodinách byli naši studenti slovinskými studenty ve funkci instruktorů seznámeni s činností moderní slovinské automatické zbraně FN FS2000, včetně střelby z této zbraně ostrým střelivem jednotlivými ranami i dávkami z různých střeleckých poloh.

     

Další dva dny bylo plánováno soupeřské taktické cvičení v podhůří slovinských Alp. Byly vytvořeny dva smíšené slovinsko-české týmy, a to obránci a útočníci. Již večer před tímto dvoudenním cvičením bylo provedeno uvedení všech cvičících do celkové taktické situace s následným plánováním úkolu po jednotlivých týmech. V obou týmech vždy velel slovinský student, čeští studenti plnili úkoly z funkcí zástupců velitelů jednotek a velitelů sekcí. Tým obránců vystoupal do stanoveného prostoru o poměrně velké rozloze, který obnášel několik horských vrcholků, provedl rekognoskaci tohoto prostoru, zaujal základnu a pozorovací stanoviště na směrech předpokládaného přístupu útočníků. Útočníci zaujali základnu několik kilometrů od obránců v podhůří a prováděli průzkum prostoru předpokládaného rozmístění nepřítele (obránců) s úkolem zaútočit na tento prostor v ranních hodinách následujícího dne a prostor ovládnout.

První fáze dvoustranného cvičení byly naplněny, v důsledku nepříznivého počasí (déšť a mlha) však řídící slovinská skupina finální fázi cvičení – útok na pozice obránců – odvolala pro reálně existující nebezpečí ztráty orientace cvičících, případně způsobení úrazu pádem do příkře zaříznutých údolí. Zklamaní a neuspokojení studenti sestoupali v ranních hodinách druhého dne do údolí bez toho, aniž by si „zabojovali“. I samotný pobyt v zaujatých prostorech a přežití ve ztížených terénních a povětrnostních podmínkách však byl přínosný a prověřil i psychické vlastnosti studentů.

Během následujících dvou dnů byl proveden výstup a následný sestup do vyšších poloh slovinských Alp se zátěží. Přesto, že jsme věděli, že noc strávíme na horské chatě, každý měl v batohu minimálně kompletní náhradní výstroj, výstrojní součástky proti dešti (gore-oblečení, poncho apod.), stravu a pití (které tvořilo u někoho poměrně značnou část zátěže). Před zahájením výstupu jsme byli slovinskými kolegy povinně vybaveni částí horolezecké výstroje pro některé úseky terénu. Čtyři naší studenti dokonce vystupovali do hor s tím, že budou chtít přespat mimo horskou chatu; měli tedy v zavazadlech i výstroj na přežití v terénu. Zhruba 7 hodin výstupu náročným horským terénem dokonale prověřilo fyzické i psychické kvality všech účastníků. Navíc i proto, že slunečné zahájení výstupu bylo posléze vystřídáno několika dešťovými přeháňkami. Pot s vodou shůry byl průvodním jevem usilovného pochodu. Noc na horské chatě byla zaslouženým odpočinkem.

     

Po snídani následoval zhruba dvouhodinový sestup do údolí. V porovnání s předchozím výstupem se logicky z hlediska času i reliéfu terénu jednalo o jednodušší úkol a ti, kteří chodí po kopečcích, vědí, že i sestup má svá kouzla v podobě namáhání jiných svalových partií a dokáže být zrádný v podobě pohybových problémů po jeho absolvování.

Poslední den cvičení byl zážitkový. V dopoledních hodinách jsme navštívili muzeum 1. světové války v Kobaridu. Po obědě jsme na raftech sjeli poměrně velký úsek jedné ze slovinských horských řek. Aby bylo vody dosti, při raftování nám zapršelo.

Cvičení ALPE 2010 naplnilo organizátory stanovené cíle. Kromě odborných cílů byly navázány i neformální vztahy mezi slovinskými a českými účastníky cvičení. Bezesporu se jedná o velmi vhodný doplněk komplexní přípravy našich studentů pro výkon praxe po absolvování Univerzity obrany. Katedra vojenského managementu a taktiky se bude i v nadcházejících letech ucházet o možnost realizace recipročních cvičení BŘEZINA – ALPE. Se zástupci Důstojnické školy v Mariboru byly předběžně dohodnuty termíny těchto cvičení na rok 2011.

Autor: podplukovník doc. Ing. Zdeněk Flasar, CSc.​

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme