Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti UO reprezentovali AČR v soutěži Lombardia 2010

DOCENDO DISCIMUS

 

Studenti UO reprezentovali AČR v soutěži Lombardia 2010

„Rychle! Už jsou za námi Francouzi!“ křičí velitel hlídky, která právě běží na stanoviště, kde je úkolem přepad objektu. „Musíme přidat. Ty půjdeš se mnou a vy dva pravou stranou.“ Hlídka se rozděluje a během přesunu k objektu jeden z vojáků šlápne na nastraženou minu, v tom z okna objektu vykoukne nepřítel a střelbou likviduje dalšího člena. „Stala se chyba, že jsme si ve spěchu  pořádně neprohlédli a nepročetli zadání úkolu. Minové pole tam bylo určitě vyznačené!“ rozčilují se unisono členové hlídky při vyhodnocení úkolu. 

     

Koncem května totiž proběhla v italském Palazzagu mezinárodní soutěž průzkumných hlídek Lombardia 2010 - Trofeo Ministro della Difesa, které se zúčastnila pětice studentů Fakulty ekonomiky a managementu Univerzity obrany podpraporčíci Petr Homola a Daniel Brušík, praporčíci Milan Mach, Tomáš Podlužanský a Petr Matouš. Všichni jsou příslušníky skupiny COMMANDOS studující ve studijním oboru Vojenský management ve studijních modulech Velitel průzkumných jednotek a Velitel mechanizovaných a tankových jednotek.

Soutěž byla rozdělena do několika kategorií – vojenské jednotky, vojenské školy, vojenské zálohy a samostatná italská kategorie, přičemž všechny kategorie se také utkaly mezi sebou o celkové umístění.

     

Samostatnou složkou soutěže byly dynamické střelby z pistole a brokovnice, dále střelba na 100 metrů z americké útočné pušky M16 a na 300 metrů z belgické útočné pušky FN FAL. Druhá část soutěže probíhala pod taktickým námětem při přesunu v nestabilním prostředí. Během přesunu zhruba na 25 kilometrů se hlídky potýkaly s mnoha úkoly na stanovištích, například činnost CIMIC (jednotky civilně-vojenské spolupráce) v obydlené vesnici, střelba z odstřelovací pušky, používání starého italského minometu, pozorování ve dne i v noci, přepad objektu, bivakování, poznávání zahraniční techniky, zneškodnění IED (improvizované výbušniny), combat první pomoc a další.

Nejdůležitější pro nás však byl přesun, který jsme podle našeho hesla – to namastíme – zvládli doběhnout jako první a na startu jsme vycházeli jako předposlední hlídka. Tento přesun byl podle slov jednoho člena naší hlídky možná zbytečně vyhrocený, protože nám to v bodování tolik nepomohlo. Trasa se totiž bodovala ne podle času stráveného na trati, ale podle doběhu do stanoveného limitu. I když jsme doběhli jako první – hodinu a půl před další skupinou, tak  několik týmů po nás mělo z přesunu téměř stejný počet bodů. To jsme ovšem zjistili až při konečných výsledcích.

     

Dalším problémem byl na stanovištích velmi krátký čas na vyplňování hlášení. Stávalo se nám, že jsme nestíhali tyto dokumenty vyplnit před limitem. Celá soutěž probíhala v anglickém a italském jazyce, proto měli italští kolegové trochu výhodu (je lepší vyplňovat hlášení v rodném jazyce než v angličtině). Hodně se nám líbil přejezd přes jezero za pomocí kladky. Zbytečně jsme si zkazili například přepad objektu z nepozornosti. Naopak silní jsme byli při poznávání zahraniční techniky, protože jsme si ji trénovali při cestě do Itálie na přenosném počítači nebo při první pomoci a manipulací s výbušninou IED.

V neděli ráno proběhla v kostele mše se vzpomínkou na mrtvé italské vojáky z Afghánistánu a poté slavnostní pochod a vyhlášení výsledků. Univerzita obrany získala 2. místo mezi vojenskými školami a obhájila 12. celkové pořadí z loňského roku. Studenti Univerzity obrany tak vzorně reprezentovali Armádu České republiky v mezinárodní soutěži, které se zúčastnila armádní družstva z 25 zemí celého světa. Domů si hlídka přivezla stříbrný pohár a spoustu nových zkušeností, které uplatní při výcviku ve skupině Commandos.

Autor: praporčík Petr Matouš, foto: UNUCI Lombardia

​ 

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme