Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Kurz generálního štábu na zkušené v Itálii

DOCENDO DISCIMUS

 

Kurz generálního štábu na zkušené v Itálii

V rámci výuky 23. kurzu generálního štábu „Jiřího z Poděbrad“ v předmětu „praxe“ navštívili frekventanti tohoto kurzu kariérového vzdělávání na Univerzitě obrany ve dnech 17. až 21. května 2010 vojenské instituce v Neapoli a Římě.

Nejprve odletěla desítka účastníků 23. kurzu generálního štábu a Katedry celoživotního vzdělávání v čele s jejím vedoucím Ing. Pavlem Zůnou do Neapole, kde je uvítal podplukovník Ing. David Klement z Velitelství společných sil (JFC HQ) NATO v Neapoli. Skupina se tady seznámila se strukturou a úkoly JFC HQ. Hlavní pozornost byla věnována plánování a řízení operací na Balkáně. Další téma řešilo otázky spojené se Silami rychlé reakce NATO (NATO Response Forces).

 

 

 

Jiným místem, které naši studenti a pedagogové navštívili, byla italská štábní škola „Istituto Superiore di Stato Maggiore Interforze“ (ISSMI) v Římě. Za přítomnosti přidělence obrany Velvyslanectví České republiky v Římě generálmajora Ing. Antonína Pugzíka nás přivítal zástupce velitele školy generál Melli. Příslušníci kurzu se měli možnost seznámit s úlohou a postavením ISSMI v karierovém vzdělávání v italské armádě.

Díky generálu Pugzíkovi měla skupina studentů a pedagogů jedinečnou příležitost navštívit i Velvyslanectví České republiky, kde je zástupkyně velvyslance ČR v Itálii a na Maltě Hana Zvonková seznámila se zahraničně-bezpečnostními prioritami Itálie. Strukturu a úkoly italské armády, a její podíl na zahraničních misích, objasnil generál Pugzík.

V závěru týdne studenti navštívili školu NATO v Římě „NATO Defense College“ (NDC), kde je uvítal její velitel generálplukovník Ditrich Löser a zástupce AČR na této instituci plukovník gšt. Ing. František Mičánek (Faculty adviser). Příslušníci kurzu se spolu s účastníky probíhajícího kurzu NDC zúčastnili přednášek na téma „jaderné odstrašení v současném bezpečnostním prostředí“.

Návštěva institucí v Itálii umožnila všem zúčastněným podrobně se seznámit se systémem plánování a řízení operací NATO a byla velice podnětná. Získané zkušenosti poslouží k dalšímu zkvalitnění kariérového vzdělávání v rámci resortu obrany.

Autor: major Ing. David Čep

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme