Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Další studenti srbské Vojenské akademie navštívili ČR

DOCENDO DISCIMUS

 

Další studenti srbské Vojenské akademie navštívili ČR

V rámci české pomoci a asistence při reformě vojenského školství Republiky Srbsko navštívila ve dnech 17. až 22. května 2010 Českou republiku další skupina studentů z Vojenské akademie v Bělehradě. Studijní pobyt patnácti studentů vedených podplukovníkem Mladenem Šljivičem v ČR zabezpečovala Univerzita obrany.

     

Srbští studenti nejprve absolvovali přednášky na Ministerstvu obrany ČR, jejichž cílem bylo seznámení s Armádou České republiky a jejím zapojením do struktur NATO. Vzhledem k tomu, že skupinu tvořili studenti leteckých specializací, navštívili 24. základnu dopravního letectva v Praze-Kbelích, středisko řízení letového provozu a 22. základnu letectva v Náměšti nad Oslavou, kde na živo viděli mimo jiné leteckou techniku nasazenou na mezinárodním cvičení Flying Rhino 2010. 

Na Univerzitě obrany se srbští studenti zúčastnili sportovního dne rektora-velitele a nechyběla ani prezentace o poslání a úkolech této jediné vysoké vojenské školy v ČR. S odborným a pedagogickým zaměřením Katedry letectva Fakulty vojenských technologií UO hosty seznámil vedoucí této katedry plukovník gšt. Miloslav Bauer.

     

Ucelený obrázek o výcviku budoucích důstojníků AČR doplnila během návštěvy Vojenské akademie ve Vyškově ukázka specializovaných učeben letectva a protivzdušné obrany. Na vlastní kůži, či spíše ruce, se mohli seznámit s letadly i pozemní technikou vojenských leteckých základen AČR v hale vzdušných sil. 

V programu samozřejmě nemohla chybět krátká návštěva bojiště bitvy u Slavkova, o níž znali poměrně hodně. Na závěr oficiálního programu vzdali hold zakladateli Vojenské akademie v Bělehradě generálu Alexandru Zachovi položením kytice na jeho hrob na Ústředním hřbitově v Brně.

 

Fotogalerie

 

Autoři: Pavel Pazdera, Stanislav Poráň, foto: Stanislav Poráň

 

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme