Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Křest knih veteránů 2. světové války

DOCENDO DISCIMUS

 

Křest knih veteránů 2. světové války

Při příležitosti 65. výročí osvobození Československa od nacistické okupace uspořádala Univerzita obrany odpoledne 4. května 2010 slavnostní křest knih veteránů druhé světové války. Křtu dvou knih vzpomínek účastníků druhého odboje byli přítomni samotní autoři publikací, kteří žijí ve Velké Británii a v těchto dnech jsou čestnými hosty květnových oslav konce 2. světové války ve své původní vlasti.    

     

První kniha nese název „Vzpomínky veterána“ a napsal ji plukovník ve výsl. Josef Novák, příslušník čs. obrněné brigády v Anglii. Tento bývalý důstojník žijící na Těšínsku byl nucen vstoupit v roce 1941 do wehrmachtu a v srpnu 1944 přešel ke spojencům. Dobrovolně vstoupil do čs. vojenských jednotek v Anglii a vyznamenal se jako příslušník čs. obrněné brigády v bojích u Dunkerque. Po roce 1948 emigroval do Velké Británie, ale dodnes zůstal přesvědčeným vlastencem. 

Autorem druhé knihy „Paměti“ je plukovník ve výsl. Arnošt Polák, příslušník 311. čs. bombardovací perutě RAF. Jeho dílo se od většiny literatury liší svým přístupem k tématu. Nepředkládá totiž vzpomínky a reflexe stárnoucího letce, ale je ojedinělou skládankou autentických dobových postřehů kluků a mladých mužů, kteří nasazovali své životy za naši vlast. 

     

Kmotry publikací se stali místopředseda výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu Parlamentu ČR prof. MUDr. Miloš Janeček, CSc., rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál v zál. prof. Ing. Rudolf Urban, CSc., starosta městské části Brno-střed Mgr. Libor Šťástka a ředitel Amerického centra při Velvyslanectví USA v Praze Ing. Miroslav Konvalina. Vedle mnoha hostů se křtu zúčastnili studenti UO a také syn Josefa Nováka Antonín Novák. 

Obě publikace vydala Univerzita Palackého v Olomouci a na jejich vzniku se podíleli historoco doc. PhDr. Karel Konečný, CSc., z Filozofické fakulty Univerzity Palackého a doc. PhDr. František Hanzlík, CSc., z Katedry řízení lidských zdrojů Fakulty ekonomiky a managementu Univerzity obrany. A poněvadž křest proběhl zde na Moravě, prováděl se tradiční moravskou slivovicí. 

     

Když byl o slovo požádán jeden z autorů Josef Novák, přítomní mohli být dojatí: „Moc bych si přál, aby tu teď byli moji kamarádi, kteří statečně padli za války.“  Ve velmi dobré kondici se se všemi přivítal i druhý autor Arnošt Polák. „Mám radost, že se s vámi mohu setkat. Když jedu do Anglie, jedu domů. A když sem, tak také domů,“ uvedl tento veterán 2. světové války. 

Po křtu jsem požádala oba autory, zda by mi poskytli malý rozhovor. Zeptala jsem se pana Nováka, co jej vedlo k napsání knihy: „Já pocházím z Těšínska a zde nejsou všechny události nijak známé. Tak jsem si řekl, že by bylo dobré je uveřejnit. Jinak se sem vracím velmi rád a na Univerzitě obrany jsem poprvé.“ 

     

Arnošt Polák napsal knihu „Paměti“ na základě jeho dobové korespondence: „Psával jsem bratrovi a ten všechny dopisy střádal. Pak se nám doma objevila kupa písemností a já se rozhodl napsat svoji knihu. A také především proto, aby děti znaly své rodinné kořeny. I já jsem rád, že jsem mohl navštívit jak Českou republiku, tak vás. V Praze jsou teď samé změny, Brno se mi líbí víc, je klidnější.“ )

 

 Video

 

Autor: podpraporčice Jiřina Polcrová, foto: Mgr. Zdeňka Dubová

 

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme