Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Oslavy osvobození města Brna vrcholily v pondělí

DOCENDO DISCIMUS

 

Oslavy osvobození města Brna vrcholily v pondělí

Součástí oslav 65. výročí osvobození jihomoravské metropole byl pietní akt, který proběhl na čestném pohřebišti Ústředního hřbitova v Brně v pondělí 26. dubna 2010.  Po odeznění slavnostních fanfár k hrobům padlých vojáků položily věnce špičky společenského, politického a vojenského života ve městě. Památce padlých hrdinů za osvobození Brna se poklonili i zástupci Univerzity obrany v čele s velitelem posádky Brno a zástupcem rektora UO plukovníkem gšt. Josefem Trojanem.

     

Čestnými hosty byly dvě desítky rumunských válečných veteránů, z nichž se někteří před pětašedesáti lety přímo podíleli na osvobození města Brna. Přítomna byla i velvyslankyně Rumunska v České republice Daniela Gitman, která neskrývala své hluboké pohnutí: „Těšíme se z toho, že jsme se společně s rumunskými veterány mohli zúčastnit vzpomínkového aktu na místě, kde leží naši vojáci. Cítila jsem dojetí, když jsem viděla, jak generál ve výslužbě Alexandru Radulescu našel pamětní desku svého švagra a zapálil mu svíčku.“

     

Delegace rumunských veteránů pak navštívila Radnici města Brna, kde ji přivítal 1. náměstek primátora města Brna MUDr. Daniel Rychnovský, který předal všem drobné dárky. V odpoledních hodinách si hosté prohlédli na Univerzitě obrany výstavu „Poslední dny války“ otevřenou minulý týden. Po jejím zhlédnutí rumunští veteráni obdrželi na akademické půdě pamětní medaile Československé obce legionářské. Součástí programu byla také návštěva bojiště bitvy tří císařů, v obci Tvarožná pak položili kytici k pomníku padlých rumunských vojáků ve druhé světové válce.

     

Autor: Mgr. Zdeňka Dubová

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme