Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Seminář Moderní telekomunikace 2010

DOCENDO DISCIMUS

 

Seminář Moderní telekomunikace 2010

 

Ve dnech 18. a 19. března letošního roku se v Černých Polích uskutečnil odborný seminář věnovaný aktuálním trendům v telekomunikačních technologiích. Již poněkolikáté jeho pořadatelem byla Katedra komunikačních a informačních systémů Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany pod záštitou Sekce komunikačních a informačních systémů Ministerstva obrany (SKIS MO) a za výrazné podpory firmy ATS-TELCOM Praha, a.s.

Pro účastníky zdokonalovacího kurzu Digitální telekomunikační systémy byl tento seminář vyvrcholením dvoutýdenní přípravy v laboratořích Katedry komunikačních a informačních systémů. Ti po seznámení se s nezbytnou teorií a obsluhou stacionárních a polních ústředen propojili a nastavili techniku tak, aby ověřili a demonstrovali interoperabilitu mezi digitálními systémy (současně používanými v Armádě ČR) a nejmodernější technikou, plně integrující hlasové i datové přenosy, ale také se starým polním telefonem.

Hosté ze SKIS MO a dalších útvarů a zařízení spojovacího vojska měli možnost seznámit se s tím, jak katedra připravuje absolventy a účastníky odborných kurzů. Zástupce SKIS MO plukovník Zbyněk Hubálek prezentoval řadu projektů, které řeší modernizaci komunikační infrastruktury AČR. Z nich je třeba vyzvednout výstavbu nové mikrovlnné transportní sítě, která jednak výrazně zvýšila propustnost komunikačních linek mezi posádkami, ale zároveň je příkladem rychlé realizace (od podpisu smlouvy s vítězem výběrového řízení po předání díla 180 dnů!). K superlativům můžeme zařadit i ekonomický přínos, protože díky úspoře na pronájmu spojů se tato investice během několika let zaplatí.

Právě zástupci firmy ATS-TELCOM Praha, a.s., mohli zasvěceně hovořit o technických detailech realizace Transportní sítě II, protože byli garantem projektu. Kromě toho se v rámci projektu TACOMNEC podíleli na ověření perspektivních technologií pro bezdrátové sítě 4. generace. Chybět nemohlo seznámení s novinkami ve vývoji systému Alcatel-Lucent OmniPCX Enterprise, který patří k tomu nejmodernějšímu, co se ve vojenských komunikacích používá. Univerzita obrany dostala, díky partnerství s ATS-TELCOM, takové zařízení zapůjčeno pro výuku.

Další zajímavé téma, které prezentoval Ing. Petr Riedel, má potenciál zefektivnit mnoho činností. Jde v současné době o nejvýkonnější technologie pro videokonference (výrobcem je firma LifeSize). Právě použití kamer s vysokým rozlišením a konference tří účastníků je vhodnou aplikací pro ukázku mikrovlnné technologie WIMAX, kterou ATS-TELCOM pro účastníky semináře připravil. Přesto, že se jednalo o malé verze zařízení v minimální topologii, datově velmi náročné přenosy přes základnovou stanici umístěnou v exteriéru, měly požadovanou kvalitu. Podobné ukázky a testy jsou možná zdrojem dalších iniciativ k budování vyšších komunikačních schopností v rámci NEC.

 

Autor: podplukovník Ing. Miroslav Hopjan, CSc.

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme