Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Budou věrní České republice

DOCENDO DISCIMUS

 

Budou věrní České republice

V úterý 27. října 2009 se v brněnských kasárnách v ulici Šumavská odehrála slavnostní vojenská přísaha nových studentů Univerzity obrany a Vojenského oboru Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Vojenská přísaha nových profesionálních vojáků Armády České republiky se stala již tradiční součástí oslav státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu. Slavnostní slib složilo 313 nových podpraporčíků české armády.

Kromě vedení Univerzity obrany přísaze přihlíželi náměstek ministra obrany František Padělek, zástupce náčelníka Generálního štábu - ředitel Společného operačního centra MO generálmajor Jiří Halaška, ředitel odboru vojenského zdravotnictví MO - náčelník Vojenské zdravotnické služby brigádní generál Pavel Zbořil, zástupce velitele Sil podpory brigádní generál Radoslav Rotrekl, náčelník Vojenského oboru Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy plukovník Lubomír Přívětivý a další. Mezi čestnými hosty nechyběli velitelé útvarů brněnské posádky, zástupci partnerských sdružení a rodinní příslušníci studentů.

Po přehlídce nastoupených jednotek a přivítání hostů rektor-velitel UO brigádní generál v záloze Rudolf Urban přítomným vysvětlil význam vojenské přísahy. Ve svém projevu uvedl: „Vojenská přísaha je rozhodujícím závazkem, který na sebe dobrovolně berete. Její složení je i veřejným vyjádřením vašeho odhodlání sloužit své zemi. Znamená ztotožnění a sepětí vojáka se zájmy a osudy národa, armády a útvaru, s osobností svého velitele, ale i s ostatními příslušníky jednotky.“

Dále pak rektor Univerzity obrany připomněl, že složení vojenské přísahy je prvním krokem v kariéře vojáka, na kterou budou navazovat kroky další, spojené již s konkrétní mírou odpovědnosti, širšími pravomocemi a s náročnějšími povinnostmi. „Na Univerzitě obrany budou těmi povinnostmi zejména povinnosti studijní. Uvědomte si, že v průběhu celé služební kariéry nebudete před zadanými úkoly nikdy stát sami. Vedle vašich rodičů a blízkých, to budou především vaši nadřízení a kamarádi z řad příslušníků jednotky, o které se budete zcela logicky opírat a hledat u nich radu a pomoc,“ řekl Rudolf Urban. Vojákům dále popřál, aby jejich služba probíhala úspěšně a byla zdrojem uspokojení a hrdosti pro všechny občany České republiky.

Poté následoval slavnostní akt přísahy před bojovým praporem Univerzity obrany. Jako výraz ztvrzení slibu vojáků po přečtení textu vojenské přísahy zaznělo sborově: „Tak přísahám!“ Po gratulaci rektora UO vojákům, vystoupil náměstek ministra obrany František Padělek, který vojákům popřál slovy: „Přeji vám, abyste se brzy stali dokonalými vojenskými profesionály a aby tradiční vojenské hodnoty, jako jsou čest, odvaha, věrnost a obětavost nežily pouze v podobě historické vzpomínky, ale staly se přirozenou součástí vaší každodenní služby.“

Se zdravicí dále vystoupili zástupce náčelníka Generálního štábu - ředitel Společného operačního centra MO generálmajor Jiří Halaška a předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová.

Ceremoniál vojenské přísahy byl ukončen pochodem nastoupených jednotek. Slavnostní atmosféra byla umocněna průletem dvou leteckých formací. Jako první se nad kasárnami vznesly vrtulníky Mi-35 z letecké základny Přerov, pak stíhací letouny JAS-39 Gripen z letecké základny Čáslav. Celému aktu přihlíželo více než 1200 diváků z řad rodičů, příbuzných a známých vojáků.

Pro zájemce ještě zde máme krátké video z přísahy.

Fotografie z přísahy ke stažení

Autor: Mgr. Zdeňka Dubová

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme