Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Den vzniku samostatného československého státu

DOCENDO DISCIMUS

 

Den vzniku samostatného československého státu

Letošní jedenadevadesáté výročí Dne vzniku samostatného československého státu si příslušníci Univerzity obrany připomněli krátkým slavnostním shromážděním, které se uskutečnilo v pondělí 26. října 2009.

Historický význam této události zrekapituloval prorektor pro vnější vztahy UO plukovník Ing. Jaroslav Průcha. Zdůraznil, že i když společný československý stát dnes již neexistuje, jeho vznik a jeho první období vývoje se nesmazatelně zapsalo do naší novodobé historie. Proto je nutné připomínat si okolnosti, které umožnily vznik Československé republiky a hledat v nich zdroj inspirace nejen pro současnost, ale i pro další budoucnost.

     

„Jsme nositeli a pokračovateli slavných vojenských tradic našich předků, kteří zakládali samostatný československý stát. Vysoce si ceníme a v naší práci navazujeme na hodnoty spravedlnosti, svobody, demokracie a lidských práv, na kterých oni tento stát budovali,“ uvedl na závěr svého vystoupení plukovník Průcha.

Předseda Moravskoslezského svazu vojenských táborů nucených prací - pomocných technických praporů JUDr. Bohumír Dufek připomněl důležitou roli, kterou sehráli legionáři při vzniku samostatného státu a vzpomněl svého otce – ruského legionáře a také na chvíle, kdy v době nacistické heydrichiády pálil doma ve svých šestnácti letech legionářskou literaturu. „Byly to skvosty, kterých je škoda. Jenomže tenkrát šlo o život,“ uzavřel své vzpomínky bývalý právník doktor Dufek.

Autor: Mgr. Zdeňka Dubová

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme