Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Příslušníci Univerzity obrany pomáhají při povodních

DOCENDO DISCIMUS

 

Příslušníci Univerzity obrany pomáhají při povodních

S pomocí při povodních mají ženisté z Univerzity obrany své zkušenosti. V roce 2002 postavili v postižených oblastech naší republiky 53 mostů, o čtyři roky později další dva. Letos s jejich pomocí byly zatím postaveny tři mosty na Jesenicku, jeden v Kuníně na Novojičínsku a na základě požadavků z jednotlivých obcí by jich mělo být ještě postaveno sedm na Novojíčínsku a Dečínsku.

Projektová skupina příslušníků Univerzity obrany z Katedry ženijních technologií (pod vedením plukovníka Věroslava Kaplana) si tedy ověřila nejenom pravidelně nacvičované činnosti s Vojenským geografickým a hydrometeorologickým úřadem v Dobrušce, ale zužitkovala také předešlé zkušenosti.

Projektovému týmu, ve kterém pracuje šestice příslušníků Katedry ženijních technologií UO, se osvědčilo opětovné nasazení univerzitní laboratoře Reach-Back do "ostré akce". Díky tomu byla spolupráce s geodety z Dobrušky a příslušníky 15. ženijní brigády z Bechyně hladká a bezproblémová.

Nástup do záchranářských akcí v povodňových oblastech byl pružný. V sobotu 27. června 2009 byl vedoucí Katedry ženijních technologií UO plukovník Věroslav Kaplan na první koordinační poradě krizového štábu v Jeseníku. Druhý den byli již příslušníci všech vzpomínaných složek v terénu.

"Na Jesenicku jsme udělali nejdříve první průzkum lokalit. Geodeti zároveň zaměřili místa staveb. Hned poté jsme zpracovali projekt provizorního přemostění. Pak přišli na řadu ženisté. V této lokalitě jsme měli stavět tři mosty," popisuje podplukovník Pavel Maňas. První most byl postaven 2. července, druhý o den později 3. července. To přišel tým geodetů, projektantů a ženistů podpořit náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Vlastimil Picek. Třetí most byl postaven 5. července.

Z Jeseníku se skupina našich příslušníků přesunula na Novojičínsko, kde 5. a 6. července provedla průzkum v osmi lokalitách, zaměření se pak dělalo v šesti lokalitách (u dvou bylo navrženo jiné řešené). Ze zasedání starostů Novojičínska nakonec vyplynulo, že se postaví maximálně pět mostů. "V Hodslavicích jsme namísto stavby například navrhli řešit situaci objížďkou, případně zesílit most na objížďce. V Kuníně jsme u jednoho mostu navrhli udělat mimořádnou prohlídku se stanovením zatížení mostu, protože jeho poškození nebylo tak vážné," vysvětluje podplukovník Maňas a dodává: "Osvědčilo se mi, že jsem měl sebou Tablet PC a mohl tak operativně a velmi názorně vysvětlit starostům naše návrhy na řešení náhradních přemostění."

V projektovém týmu pro výstavbu mostů kromě vedoucího Katedry ženijních technologií UO plukovníka Věroslava Kaplana a podplukovníka Pavla Maňase působí také podplukovník Vojtěch Hanudel, major Jiří Štoller, kapitán Jan Sobotka a nadporučík Martin Benda. Projekční tým velmi úzce spolupracuje s geodety z Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu v Dobrušce a stavebními odřady ze 151., 152. a 153. ženijního praporu, které vedou bývalí studenti Katedry ženijních technologií.

Našim projektantům však práce ještě nekončí. V těchto dnech pokračují na Novojičínsku a připravují projekty tří náhradních přemostění na Děčínsku, které by měly být dokončeny za pár dnů.

Autor: Mgr. Zdeňka Dubová, foto: plk. Věroslav Kaplan, pplk. Pavel Maňas

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme