Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Den ozbrojených sil ČR na Univerzitě obrany

DOCENDO DISCIMUS

 

Den ozbrojených sil ČR na Univerzitě obrany

Již po osmé se 30. červen slaví jako Den ozbrojených sil České republiky. Stalo se tak na základě rozhodnutí prezidenta republiky v roce 2002 na památku vojenské přehlídky ve francouzském městě Darney 30. června 1918. Tehdy dva pluky československých legionářů složily přísahu věrnosti budoucí republice a položily tak základ autonomní československé armády budované v duchu tradic československých legií.

Tento významný den si Univerzita obrany připomněla setkáním zástupců partnerských občanských sdružení, které odpoledne na akademické půdě přivítal zástupce rektora plukovník gšt. Josef Trojan, a hned poté slavnostním shromážděním. Toho se kromě zmíněných zástupců sdružení zúčastnili také představitelé dalších útvarů a zařízení posádky Brno, managementu Univerzity obrany, příslušníci vědecko-pedagogického sboru a zástupci studentské obce.

Po přečtení rozkazu ministra obrany ČR ve věcech personálních bylo příslušníkům Univerzity obrany uděleno celkem pětačtyřicet medailí I., II. a III. stupně Za službu v ozbrojených silách České republiky. Část oceněných, jenž byli přítomni, je převzala z rukou zástupce rektora plukovníka gšt. Trojana.

Ten také připomněl význam historických událostí předcházejících Dni ozbrojených sil České republiky a jejich odkaz dnešku: "Pro nás, příslušníky Armády České republiky, jako klíčové součásti ozbrojených sil, představují tradice bojů československých legionářů a poselství přísahy z Darney 30. června 1918 morální imperativ, který nesmíme nikdy zradit. Je na nás, abychom dokázali v myšlení nastupující vojenské generace, při odpovědné výchově nových studentů odkaz československých legií dále rozvíjet a tvořivě z něj čerpat ponaučení pro další práci."

Se zamyšlením k historickému významu Dne ozbrojených sil vystoupil také Jiří Hutečka z Katedry sociálních věd a práva FEM. Jménem občanských sdružení, s nimiž naše škola úzce spolupracuje, promluvil předseda Svazu letců ČR plukovník v.v. Oldřich Rampula.

Součástí slavnostního shromáždění bylo také vyhlášení laureátů Cen rektora za studentskou tvůrčí činnost v akademickém roce 2008/2009. Tuto cenu obdrželi praporčík Roman Škuta, student 3. ročníku bakalářského studia FEM, dále praporčík Martin Kaczur, student 1. ročníku navazujícího magisterského studia FVT, a nadpraporčík Pavel Novotný, student 5. ročníku magisterského studia FVZ. Studentům předal ceny a poblahopřál prorektor pro vědeckou činnost UO plukovník Martin Macko.

Autor: Zdeňka Dubová

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme