Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Výstava připomínající osud generála Píky

DOCENDO DISCIMUS

 

Výstava připomínající osud generála Píky

Univerzita obrany ve spolupráci se Slezským zemským muzeem v Opavě připravila výstavu dobových fotografií a ojedinělých dokumentů o osobnosti generála Heliodora Píky. Pod názvem Tragický osud vlastence byla otevřena vernisáží v úterý 2. června 2009 ve vestibulu Univerzity obrany na Kounicově 44. Zúčastnil se jí také jeho sedmaosmdesátiletý syn Milan, který k vraždě svého otce říká: „Byly to okamžiky, které nikdy v životě nezapomenu, nenalézám slov k vyjádření té beznaděje, toho úžasného pocitu křivdy, nespravedlnosti…“

Úvodní slovo pronesl prorektor pro vnější vztahy Univerzity obrany plk. Ing. Jaroslav Průcha. K samotné výstavě pak promluvil hlavní autor výstavy doc. PhDr František Hanzlík. CSc., který přednáší historii a politologii na UO. Materiály k této výstavě shromažďoval desítky let. Při studiu poválečného období na jméno generála Píky často narážel a po osobním setkání s jeho synem Milanem v roce 1999 uvažoval o důstojném uctění památky jeho otce. Do rukou se mu dostaly doposud nezveřejněné dokumenty a fotografie, jež objasňují pozadí kruté justiční vraždy Heliodora Píky.  

 

Hostem vernisáže výstavy byl jeden z mála pamětníků Heliodora Píky plk. v.v. František Kaplan. S gen. H. Píkou se setkával v době jeho působení v Rumunsku před válkou a od své emigrace v roce 1948 žije v Anglii. Přítomen byl také soudní znalec z procesu rehabilitace Heliodora Píky Antonín Benčík a ředitel Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunizmu JUDr. Pavel Bret. Uvedený úřad vyšetřoval dnes třiadevadesátiletého pplk. Karla Vaše – jediného žijícího ze všech, kteří se podíleli na Píkově vraždě. Vaš byl sice na základě obžaloby odsouzen na 7 let vězení, ale z důvodu promlčení trestného činu byl tento původní rozsudek zrušen.

Výstava poukazuje na fakta, která potvrzují, že v případu generála Píky šlo o vykonstruovaný proces zakončený jeho justiční vraždou dne 21. června 1949 v plzeňské věznici na Borech. Dnes není již žádných pochyb o tom, že proces byl iniciován ze strany sovětských nejvyšších míst. Na rehabilitaci museli čekat jeho nejbližší – manželka se synem téměř dvě desetiletí. Skutečnou rehabilitaci gen. Píky jako aktivního účastníka prvního i druhého odboje, vlastence, vojáka a diplomata však umožnily teprve změny ve společnosti po listopadu 1989 – po čtyřiceti letech.

Dále výstava odhaluje intriky komunistů jako např. Bedřicha Reicina, Karla Vaše, Jaroslava Procházky a Zdeňka Fierlingera, kteří nesou hlavní podíl na tragickém osudu vlastence, a odkrývá také zákulisí Píkova procesu v roce 1948-49. Poprvé také odhaluje souvislosti vyrobení podvržené zprávy o jeho spolupráci s anglickou zpravodajskou službou. Dále zveřejňuje fotografie soudců, kteří ho odsoudili k smrti, nebo fotky těch, kteří rozhodovali o zamítnutí jeho milosti. Na několika panelech dokumentuje osudy lidí, kteří Píku přivedli na popraviště jako např. gen. Bedřich Reicin a gen. Josef Musil a kteří nakonec sami skončili na šibenici.

Výstava, kterou si letos připomínáme 60. výročí završení tragédie generála Píky je veřejnosti přístupná v pracovní dny od 8.00 do 18.00 hodin ve vestibulu Univerzity obrany na Kounicově 44.

 

 

Autor: Mgr. Zdeňka Dubová

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme