Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
V Lichtenštejnském paláci operoval krizový management

DOCENDO DISCIMUS

 

V Lichtenštejnském paláci operoval krizový management

Ve dnech 21. a 22. května 2009 byl Lichtenštejnský palác v Praze místem čtvrté konference Evropského fóra Public Safety Communication Europe. V jednacích sálech paláce pod patronací vlády ČR a světové asociace nouzového managementu TIEMS, v čele s jejím prezidentem K. H. Dragerem, jednali o problematice bezpečnostního výzkumu zástupci významných nadnárodních společností, národních institucí, malých a středních podniků a univerzitní a vědecko-výzkumné sféry z celé Evropy i ze zámoří.

 

O to významnější byla skutečnost, že Univerzita obrany dostala prostor a možnost vystavit zde Pracoviště krizového managementu camNETou® jako celoevropského špičkového systému a technologie. Pracoviště bylo vytvořené na Katedře Ochrany obyvatelstva Fakulty ekonomiky a managementu.

Uprostřed historického atria Lichtenštejnského paláce byl vztyčen oranžový nafukovací stan s anténami a kamerami, zapnuly se počítače a tranzitně i terminálně se propojila vlastní zabezpečená bezdrátová síť WiMAXnetwork. Vzápětí se o činnosti osádky stanu začali zajímat zájemci z řad předních odborníků z mnoha evropských zemí a USA. WiMAX (Worldwide Interoperable Mobile Access) je progresivní vysokorychlostní bezdrátový přenos dat, který v krizové operaci takto na vlastní oči prozatím nemohli běžně vidět.

Živě se diskutovalo také o schopnostech, možnostech a budoucnosti předváděného systému. Odborníci oceňovali jeho technické provedení z komponent běžně dostupných na trhu, originální design stanu a balonového draku SATELKITE i jejich vysokou užitnou hodnotu a schopnosti v poměru výkon – cena. Možnosti i výkonnost této progresivní technologie zesiluje použití software pro krizové řízení Emergency Office (EMOFF) od dlouhodobě a účinně spolupracující firmy T-SOFT Praha.

Ne překvapivě se stále více projevuje technologická i aplikační flexibilita a adaptibilita předmětného systému i technologie, zejména ve schopnosti přizpůsobit se požadavkům koncových uživatelů i z jiných oborů, nežli z Armády ČR a Integrovaného záchranného systému ČR. Značným příslibem do budoucna byl zájem mnoha evropských organizací a institucí o spolupráci na stávajících i tvořících se národních i mezinárodních vědecko-výzkumných projektech.

„Mise Lichtenštejnský palác“ byla velmi úspěšná, plná užitečných setkání a plodné výměny zkušeností. Prokázala, že Univerzita obrany má co ukázat i nabídnout pro další rozvoj efektivity, interoperability a mobility informačních, informatických a komunikačních systémů a technologií i jako partner, účastnící se vývoje aplikací v rámci renomovaných projektů evropského bezpečnostního výzkumu.

 

Autor: prof. Ing. Jiří F. Urbánek, CSc., foto mjr. Ing. Jozef Heretík a Ing. Jiří. Barta

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme