Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany na veletrhu IDET 2009

DOCENDO DISCIMUS

 

Univerzita obrany na veletrhu IDET 2009

V úterý 5. května 2009 byl slavnostně zahájen jubilejní 10. mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET 2009, který je velkou přehlídkou jak Armády České republiky, tak produktů, které nabízejí komerční společnosti působící ve zbrojním průmyslu. Slavnostní přelet letounů a seskok parašutistů připomněl, že se jedná o výstavu s vojenským obranným a bezpečnostním zaměřením.

Veletrh, v rámci kterého má resort obrany svoji expozici v pavilonu G1 a prezentace české armády probíhá pod mottem „Moderní obranné technologie – základ moderní armády“, přijela zahájit ministryně obrany a místopředsedkyně vlády Vlasta Parkanová.  

 

 

Návštěvníkům IDETu se otevřela i expozice Univerzity obrany ve stánku č. 15. V duchu ústředního motta výstavy prezentuje Univerzita obrany některé projekty obranného výzkumu, které řeší pracoviště školy v rámci vědecko-výzkumné činnosti.

K lákadlům po celou dobu prvního dne patřily například komponenty zapadající do systémů Vojáka 21. století a prvky počítačové podpory vedení operací v rámci systémů C4I. Tyto vyvíjené systémy předvádí Katedra vojenského managementu a taktiky Fakulty ekonomiky a managementu UO. Z dílny této fakulty, respektive Katedry ochrany obyvatelstva je zase vystavované Polní pracoviště krizového managementu, které představuje velmi účinný technologický systém informační a komunikační podpory, přizpůsobený pro cvičné i zásahové záchranné a likvidační práce při mimořádných událostech v Integrovaném záchranném systému ČR.

 

Dalšími zajímavými exponáty jsou letecké palubní přístroje, na jejichž vývoji se ve spolupráci s řadou civilních firem podílela Katedra leteckých elektrotechnických systémů Fakulty vojenských technologií UO. Na této katedře je v současné době vyvíjeno avionické vybavení pro kategorii lehkých bezpilotních prostředků s velmi krátkým doletem (CRUAV) a na IDETu je uvedené vybavení vystavováno na vrtulníku RAPTOR V50.

S možnostmi elektronické podpory výuky anglického jazyka se v expozici Univerzity obrany osobně seznámila ministryně obrany Vlasta Parkanová, která ocenila zejména interaktivní CD obsahující soubor 20 interaktivních lekcí anglického jazyka z vojenské oblasti se zaměřením na odbornou slovní zásobu. Jazykové CD na veletrhu prezentují jeho autorky PhDr. Hana Bušinová a Mgr. Jana Stodolová z Centra jazykové přípravy UO.

Expozici UO dotváří exponáty Ústavu ochrany proti zbraním hromadného ničení UO, a to nové trubičky DT-33 k detekci kapsaicinu a Multikanálový analyzátor ionizujícího záření.

Autor: Dr. Pavel Pazdera

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme