Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Morální rehabilitace nadějného pilota a čestného člověka

DOCENDO DISCIMUS

 

Morální rehabilitace nadějného pilota a čestného člověka

V pátek 27. března 2009 v dopoledních hodinách byl na Univerzitě obrany přijat četař ve výslužbě a někdejší posluchač Leteckého učiliště v Prostějově pan Karel Balej v doprovodu své manželky a několika dalších členů rodiny. V úvodu této milé společenské události předal ředitel odboru vzdělávání Sekce personální MO Ing. Milan Máčel panu Balejovi „Osvědčení o absolvování leteckého učiliště“ a bývalý velitel Vzdušných sil AČR generálmajor Ladislav Minařík pak „Pamětní pilotní odznak“.

Z Univerzity obrany se setkání zúčastnili zástupce rektora UO plukovník gšt. Josef Trojan, prorektor pro vnější vztahy UO plukovník Jaroslav Průcha, vedoucí katedry letectva FVT plukovník gšt. Miloslav Bauer a  sedm studentů Fakulty vojenských technologií ze studijních oborů „vojenský pilot“ a „řízení letového provozu“.

Přijetí pana Karla Baleje, rodáka z podbrdského Mýta, který dne 5. února dovršil překrásné 80. životní jubileum, je výrazem morální rehabilitace za nespravedlivé vyloučení ze studia na Leteckém učilišti v Prostějově. Rehabilitace, která přišla bohužel hodně opožděně. Důvodem nuceného odchodu K. Baleje z tehdejší Československé armády se staly tzv. „dodatečně zjištěné kádrové závady“, tzn. třídně a ideologicky pojatá kritéria politické nespolehlivosti.

Letecké učiliště musel desátník-pilotní žák Karel Balej opustit v průběhu „pilotní školy pokračovací“, kdy absolvoval výcvik v létání na cvičném letounu C-2 u 3. LŠP v Trenčíně. Po dokončení základní vojenské služby v leteckém zásobovacím skladu v Králíkách v lednu 1954 poté K. Balej odešel z armády definitivně.

V civilním životě pracoval pan Balej na různých funkcích v Komerční bance v nedalekých Rokycanech. Díky vlastní pracovitosti a píli se v této instituci vypracoval na jedno z vedoucích míst. Důsledky kádrového postihu jej však provázely v celém profesním i osobním životě. Propuštění z letecké školy vnímá pan Balej a celá jeho rodina dodnes jako velkou křivdu, která ani po letech nepřebolela. Touha létat se panu Balejovi stala životním přáním. Přes hořkou příchuť vzpomínek pan Balej na letectvo nikdy nezapomněl. „Jeho knihovnička je plná tématických výstřižků, odborných časopisů a publikací o letadlech“, prozradila paní Balejová.

V průběhu besedy se studenti UO zajímali o praktické otázky týkající se metodiky leteckého výcviku mladých pilotů na počátku 50. let, mimo jiné i o počty letových hodin, které žáci letecké školy absolvovali. I s odstupem více než půlstoletí dokázal pan Balej přesně a barvitě popsat vlastní zkušenosti z jednotlivých fází výcviku, techniku pilotáže i vlastnosti letadel, která pilotoval. Současně také zmínil řadu zajímavých, dramatických i veselých zážitků, které v každé době přináší vojenský život a z něj vyrůstající vztahy nezištné pomoci a nefalšovaného kamarádství. „Važte si možnosti, že se můžete stát vojenskými piloty, já jsem to štěstí neměl,“ připomněl na závěr studentům školy Karel Balej.

Autor: Dr. Miloš Dyčka, foto: Dr. Pavel Pazdera

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme