Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Skončil druhý běh Kurzu palubních střelců

DOCENDO DISCIMUS

 

Skončil druhý běh Kurzu palubních střelců

Točící se vrtule, zvířený prach, hluk motorů, vyprahlá kamenitá půda ubíhající pod stroji rychle vzad. A u svých kulometů stojí zarostlí muži sledující pozorně každý pohyb v krajině pod sebou. Tak takhle nějak může vypadat akční záběr nového holywoodského trháku. Ale stejně tak může vypadat každodenní rutinní práce palubních střelců.

Než však k jejich nasazení dojde, musí být připraveny upravené stroje Mil Mi-171S. A především musí být připraveni oni. Jenže funkce palubních střelců skončila ještě v československém letectvu s ukončením provozu taktického proudového bombardéru IL-28 Beagle a ještě později po zrušení vrtulníku Mil Mi-4 Hound. Nezbylo tedy nic jiného, než v této oblasti vyškolit zcela nové profesionály.

I proto během zkouškového období neosiřely laboratoře Katedry letectva zcela. Studenty řádného bakalářského a magisterského studia zde nahradili účastníci druhého běhu Kurzu palubních střelců. Obsah kurzu, schválený Odborem vojenského letectví MO, zahrnuje celé spektrum teoretických znalostí, které má jeho absolventy připravit na nově zavedenou funkci v Armádě České republiky. Koordinaci kurzu zabezpečovala Katedra letectva, ale právě pro jeho obsahovou rozmanitost významně participovaly i katedry letecké a raketové techniky, leteckých elektrotechnických systémů, zbraní a munice, vojenské geografie a meteorologie a také Ústav leteckého zdravotnictví Praha.

Druhý běh kurzu proběhl na základě aktuálních požadavků 23. vrtulníkové základny z Přerova, jež do něj vyslala třináct svých příslušníků rekrutujících se především z řad výsadkových specializací. I přes předchozí zkušenosti, včetně těch ze zahraničních misí, byly informace v kurzu povětšinou nové, a tak nezbylo, než pečlivě zasednout do „školních škamen“ a pozorně naslouchat výkladu zkušených pedagogů, kteří upravili obsah podávaných informací takřka „na míru“ právě tomuto kurzu. A protože studenti kurzu projevili svoji profesionalitu i v případě teoretického vzdělání, po nezbytné examinaci nastalo slavnostní ukončení kurzu spojené s předáním osvědčení o absolvování kurzu. Tohoto příjemného úkolu se ujal velitel 23. vrtulníkové základny pplk. gšt. Ing. Jaromír Šebesta za doprovodu vedoucího katedry letectva plk. gšt. Ing. Miloslava Bauera a jako zástupce certifikační autority příslušník Odboru vojenského letectva MO mjr. Ing. Roman Kvaš.

Závěrem popřejme absolventům úspěšné působení na palubě vrtulníku a zkonstatujme, že Univerzita obrany, i přes některá kritická hodnocení z poslední doby, opět ukázala své schopnosti jako ojedinělé pracoviště, které je navíc pružně schopno reagovat na potřeby Armády České republiky přípravou nejen bakalářů a magistrů.

Autor: mjr. Ing. Petr Woletz, Katedra letectva, foto: Mgr. Zdeňka Dubová

Archív zpráv

2012

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

 

2011

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2010

01 / 02 / 03 / 04 / 05 / 06

07 / 08 / 09 / 10 / 11 / 12

 

2009

Zprávy 2009​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Jsme na Facebooku
  • Instagram
  • Webová alba Picasa
  • Tweetujeme
  • Tweetujeme