Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Zelení draci čtvrtí a šestí na Slezské Hartě

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Zelení draci čtvrtí a šestí na Slezské Hartě

Počet shlédnutí: 186

​24.8.2022 • Univerzitní tým Zelení draci obsadil čtvrté a šesté místo na 8. ročníku Festivalu dračích lodí, který se o minulém víkendu konal na vodní nádrži Slezská Harta. Značně pozměněné a redukované posádce se tak nepodařilo zopakovat triumf z roku 2019, když ji o finálovou účast připravily pouhé dvě desetiny sekundy v součtu časů z kvalifikačních jízd.

Slezská Harta je vodní nádrž na řece Moravici nedaleko města Bruntál. Leží na historické hranici mezi Moravou a Slezskem. Svým tvarem připomíná čínského draka, takže je perfektním místem pro konání takovéto akce. V jejím rámci se soutěží o dvě ceny. Pohár mikroregionu Slezská Harta je turnajem pro amatérské posádky z nedalekých obcí, účast na Poháru Moravskoslezského kraje je otevřena pro všechny zájemce. Oba poháry se jezdí na trati sprint na 200 m a vytrvalostní 1 km.

Dračí loď je dlouhá 12,5 metrů, bez posádky váží kolem 250 kg má tvar otevřené kanoe s dračí hlavu na špici a dračím ocasem na zádi. Srpnový termín konání festivalu je pro studenty UO ideální, protože jim nezasahuje do plnění pracovních a studijních povinností.

V akademickém roce 2018/2019 tehdejší studenti prvního ročníku postavili tým, většina jehož členů byli laikové, někteří z nich dokonce drželi pádlo poprvé v ruce.  Na Slezskou Hartu studenti pod odborným dohledem pplk. gšt. PhDr. Jiřího Sekaniny, Ph.D. vyrazili v plném počtu 20+1 (20 pádlujících a z toho minimálně 4 ženy + bubeník). V silné konkurenci mnohaletých účastníků festivalu neočekával tým umístění mezi pěti nejlepšími. Přesto se probojoval do finálových bojů a ve finále zvítězil. Navíc dosáhl rekordní čas, který byl překonán až v loňském ročníku.

Letos se Zelení draci zúčastnili s neúplným týmem. Po dvouleté covidové pauze a završení studia některých původních Zelených draků bylo nezbytné tým oživit. Sestava byla doplněna především studenty prvního ročníku, kteří by mohli v tradici pokračovat, ale přes veškerou snahu odjel tým v minimálním počtu povoleném pravidly (16+1, z pádlujících alespoň 4 ženy). Poháru se zúčastnilo 9 původních draků ze 4. ročníku (6 mužů a 3 ženy), dvě dračice ze 3. ročníků a 5 studentů prvního ročníku. Odborný dohled zajistil vrchní praporčík 1. školní roty nadrotmistr Bc. Tomáš Vykydal, který se stal posledním členem posádky, a také byl zvolen kapitánem Zelených draků.

Letošní program úvodního měření sil byl zkrácen na dvě rozjížďky, které v součtu časů určily pořadí pro další rozřazení. Zelení draci skončili na 5. místě, pouhé dvě desetiny sekundy od účasti ve finále. V jízdě o 5. – 8. místo dojeli druzí a skončili na 6. místě z celkového počtu 38 týmů. Druhý závodní den si nepřízeň počasí vynutila změnu závodu o délce 1 kilometr na poloviční vzdálenost, navíc s otáčkou. Tento závod se jezdí pouze na jednou plavbu a změřený čas pak určuje výsledné pořadí. Zelení draci v tomto turnaji pádlovali s časem 2:21,64 a skončili na 4. místě z celkového počtu 26 týmů.

„Osobně hodnotím výkony na tomto ročníku velice kladně, neboť jsme měli minimální počet pádlujících členů a z toho ještě 6 žen v sestavě. Bylo taky naprosto skvělé, jak vřele nás vítaly ostatní týmy, se kterými jsme se utkali již v roce 2019," říká člen původní i letošní posádky rotný Vojtěch Doupovec, podle nějž na letošním úspěchu mají svůj podíl nejen všichni zúčastnění studenti, ale také kapitán týmu vrchní praporčík 1. školní roty nadrotmistr Bc. Tomáš Vykydal a vedení univerzitního CTVS.


Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa