Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Podplukovnice Jana Žďárová Karasová převzala profesorský dekret

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Podplukovnice Jana Žďárová Karasová převzala profesorský dekret

Počet shlédnutí: 266

24.8.2022 • ​Podplukovnice docentka Jana Žďárová Karasová, zástupkyně vedoucího Katedry toxikologie a vojenské farmacie Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany dnes dopoledne převzala z rukou ministryně obrany Jany Černochové jmenovací dekret profesorky. Tou byla Jana Žďárová Karasová jmenována prezidentem republiky Milošem Zemanem 21. července 2022 na návrh Vědecké rady Univerzity obrany. Slavnostního aktu předání jmenovacího dekretu se zúčastnili představitelé MO a zástupci Univerzity obrany. 

Profesorka Jana Žďárová Karasová je uznávanou odbornicí v oblasti toxikologie. Po absolvování magisterského studia v roce 2006 na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany ve studijním programu Vojenská farmacie a souběžného studia na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v oboru Farmacie nastoupila na Fakultu vojenského zdravotnictví jako vedoucí biochemické laboratoře katedry toxikologie. Od roku 2014 do současné doby zastává funkci zástupce vedoucího Katedry toxikologie a vojenské farmacie a vedoucí Skupiny vojenské farmacie. V roce 2016 se na FVZ habilitovala v oboru Toxikologie. Od roku 2011 zastává také funkci Senior researcher  v Centru biomedicínského výzkumu Fakultní nemocnice v Hradci Králové. 




Ve své vědecké činnosti se profesorka Žďárová Karasová věnuje studiím in vivo a zaváděním nových metod a přístupů v této oblasti. Aktivně publikuje a prezentuje vědecké výsledky na tuzemských i zahraničních odborných shromážděních a je řešitelkou několika vědeckých projektů. V pedagogické práci na Fakultě vojenského zdravotnictví garantuje akreditovanou výuku a odborné kurzy v oblasti vojenské farmacie a přednáší i na dalších institucích. Je členkou několika odborných společností. V roce 2019 získala ocenění L´Oreal UNESCO for Woman in Science. Mezi vítězkami byla tehdy jediná žena v uniformě a v této souvislosti  popsala rozdíl mezi vědeckou prací v rámci armády a tou civilní: „Vědecká práce jako taková se neliší. Musíte si stanovit vědeckou hypotézu, promyslet si způsob, kterým ji ověříte a umět přijmout výsledek tohoto procesu, ať už pozitivní nebo negativní a v ideálním případě zjistit, proč hypotéza nebyla potvrzena. I negativní a zejména negativní výsledky, které dokážete vysvětlit, posouvají vědeckého pracovníka dále."

 

Autor: Viktor Sliva a Vladimír Šidla, foto: MO

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa