Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Davida Sládka čeká půlroční stáž v USA

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Davida Sládka čeká půlroční stáž v USA

Počet shlédnutí: 585

​20.7.2022 • V roce 2017 ukončil studium na Katedře vojenské geografie a meteorologie a poté působil jako letecký meteorolog na základně v Náměšti nad Oslavou. Nyní je starším lektorem na katedře, kterou vystudoval. V posledním roce přednášel pro studenty druhého až pátého ročníku na Fakultě vojenských technologií.

Nespokojil se ale s tím, čeho dosáhl během studia a bude pokračovat dál. Nadporučík David Sládek pojede na podzim na půlroční stáž do USA s projektem, který se bude zabývat automatizací získávání meteorologických dat, integrací meteorologických databází a bude zaměřen například na podporu bezpilotních prostředků a amatérských pilotů. Bude také pomáhat řešit náhlé situace, například při hledání ztracené osoby, kdy bude nutné zajistit okamžitou distribuci meteorologických dat, speciálních produktů, přesnou předpověď počasí pro danou lokalitu, a to v co možná nejkratším čase.



„Projekt by měl být zaměřený především prakticky. S tím mají bohaté zkušenosti v Utahu na univerzitě v hlavním městě tohoto státu, v Salt Lake City. A právě tady v něm budu pokračovat a rozšiřovat ho tak, aby byl použitelný v globálním měřítku, například i pro území České republiky“ přibližuje svůj projekt budoucí stážista.

Získat Fulbrightovo stipendium, aby mohl stáž vůbec absolvovat, nebylo ale pro Sládka zas tak jednoduché. Nejprve musel získat kontakt na profesora ve Spojených Státech, který mu poslal zvací dopis. „U nás jsem si musel obstarat tři doporučující dopisy. V celém procesu mi pomohlo jak vedení katedry, tak i pan prorektor plukovník Bořil, který mi sám jeden doporučující dopis napsal,“ řekl Sládek.

University of Utah je americká státní univerzita, která klade důraz na praxi a inovace a je považována za jeden z nejlepších výzkumných ústavů v zemi. V Salt Lake City žije přibližně 180 tisíc obyvatel, jeho aglomerace ale má až dva miliony obyvatel. Má přezdívku Křižovatka Západu. Salt Lake City bylo založeno v roce 1847. V roce 2002 se zde konaly zimní olympijské hry.


Autor: Aleš Pelikán foto: Aleš Mylan
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa