Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Bahna 2022 tentokrát v bahně

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Bahna 2022 tentokrát v bahně

Počet shlédnutí: 239

​28.6.2022 • Po dvouleté přestávce způsobené covidem se 25. června v bývalém vojenském újezdu Brdy u Strašic na Rokycansku uskutečnil Den pozemního vojska Bahna 2022, jedna z největších akcí Armády ČR pro veřejnost. Na výcvik a bojovou techniku se přišlo podívat přes 50 tisíc lidí.

Návštěvníky čekaly statické i dynamické ukázky přibližně 250 kusů armádní, hasičské a policejní techniky. Název Bahna byl pro letošní ročník opravdu příznačný, protože celou noc před tím vydatně pršelo, a tak scény na rozbahněném polygonu byly o to efektnější.

Součástí statické ukázky byla prezentace vojenské techniky Tatra Force 4x4 a 6x6, představilo se také obrněné vozidlo TITUS v provedení KOVS. Diváci si mohli také prohlédnout lehké taktické vozidlo Oshkosh JLTV nebo autonomní robotickou platformu TAROS.

V rámci dynamických ukázek diváci shlédli součinnost policie a vězeňské služby, hašení lesního požáru za pomoci vrtulníku nebo výcvik psovodů vězeňské služby. Historická ukázka byla letos věnována bojům v pohraničních Sudetech v roce 1938.


Vzrostl zájem o službu v armádě

Ministryně obrana Jana Černochová na Dni pozemního vojska zdůraznila, že kvůli české pomoci Ukrajině v žádném případě není a nebude ohrožena obranyschopnost České republiky. Ministryně potvrdila, že se od zahájení ruské agrese výrazně zvýšil zájem o službu v armádě. Také velitel pozemních sil Ladislav Jung řekl, že motivace vojáků i uchazečů o službu je daleko větší v době hrozby války než v mírových podmínkách. Černochová je potěšena, že spousta těch, kteří dříve neměli kladný vztah ke zbraním, přístup přehodnocuje. „Je to vidět i na Bahnech. Vidím tady víc mladých než v minulých letech, což je dobře. Je to tedy také skvělá náborová akce pro armádu," uvedla.

Právě mladým lidem byla určena prezentace v jednom ze stánků, ve kterém měla Univerzita obrany svoje zastoupení a kde se zájemci měli možnost více dozvědět o poslání naší vysoké školy a o možnostech vojenského a civilního studia ve všech jeho formách.


Autor: Aleš Pelikán foto: MO, UO

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa