Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Na Univerzitě obrany proběhla 26. Valná hromada AOBP

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Na Univerzitě obrany proběhla 26. Valná hromada AOBP

Počet shlédnutí: 306

10.6.2022 • V úterý 7. června 2022 se v prostorách Klubu Univerzity obrany uskutečnila 26. Valná hromada Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR (AOBP), jejímž členem je také Univerzita obrany.

Valnou hromadu pozdravil ve svém vystoupení prorektor Univerzity obrany pro vědeckou
a expertní činnost plukovník Jan Bořil, který ve svém projevu seznámil členy asociace s hlavními vědeckými projekty univerzity a představil oblasti vědecko-výzkumné spolupráce UO s podniky českého obranného průmyslu.




26. Valné hromady AOBP se zúčastnilo 100 členských firem z celkového počtu 137 členů. Kromě členů asociace se jednání zúčastnila řada významných hostů, mezi kterými byli poslanec Parlamentu ČR Michal Zuna, náměstek pro řízení Sekce průmyslové spolupráce MO ČR Tomáš Kopečný, náměstek Sekce správy majetkových podílů MPO ČR Jan Dejl, ředitel Sekce rozvoje sil MO ČR genmjr. Ivo Střecha, náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR brig. gen. Daniel Miklós, generální ředitel České exportní banky Daniel Krumpolc, a další hosté.


Klíčovým tématem letošní Valné hromady byla problematika tzv. taxonomie EU a restrikce bankovního sektoru vůči firmám obranného a bezpečnostního průmyslu. AOBP vyzvala vládu České republiky, aby řešila problematiku taxonomie EU a neposkytování bankovních služeb společnostem obranného a bezpečnostního průmyslu. AOBP vyjádřila podporu legislativním snahy, které povedou k zajištění rovného přístupu bankovnímu sektoru k firmám obranného
a bezpečnostního průmyslu. Na Valné hromadě také došlo k podepsání memoranda
o spolupráci mezi Asociací a Českou exportní bankou (ČEB), které podepsali prezident AOBP Jiří Hynek a generální ředitel ČEB Daniel Krumpolc. Dohoda mezi AOBP a ČEB je další snahou o zlepšení podmínek českých exportérů ze sektoru obrany a bezpečnosti. 

Počet členů AOBP každoročně stoupá, což hovoří o rostoucím významu AOBP jako partnera státní správy a institucí v ČR, v EU a v NATO, ale také jako organizátora a koordinátora řady aktivit ve prospěch svých členů doma i na zahraničních trzích. Letošní Valná hromada AOBP odsouhlasila přijetí dalších 15 nových členů.

 

Autor: AOBP, Vladimír Šidla, Foto: Aleš Mylan

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa