Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany opět zamířila na Veletrh vědy Akademie věd ČR

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany opět zamířila na Veletrh vědy Akademie věd ČR

Počet shlédnutí: 300

6. 6. 2022 • Ve dnech 2. - 4. června 2022 se na pražském výstavišti v Letňanech uskutečnil další ročník Veletrhu vědy Akademie věd ČR, kterého se tradičně zúčastnila Univerzita obrany.

Veletrh vědy představuje největší českou událost zaměřenou na popularizaci vědy, které se vedle ústavů Akademie věd ČR účastní stále více zástupců vysokých škol, firem a vědeckých center. Univerzita obrany představila v prezentačním stánku ukázky vědecké činnosti všech svých tří fakult. O stánek jediné vojenské vysoké školy byl po dobu tří dnů značný zájem návštěvníků všech věkových kategorií. V pátek stánek navštívila také rektorka Univerzity obrany brigádní generálka Zuzana Kročová, která ocenila práci vystavujících studentů a pedagogů školy. 

Největším lákadlem Fakulty vojenského leadershipu bylo oblíbené pracoviště měření stresového profilu, které zastřešoval Mgr. Jan Horváth z katedry vojenského leadershipu. Na změření úrovně stresu čekali návštěvníci trpělivě v dlouhých frontách. Stejná katedra představila také program s tréninkem kognitivních funkcí mozku. V počítačovém programu si návštěvníci prověřili a zdokonalili své schopnosti v oblasti logického myšlení, vizuálně-prostorové orientace, koncentrace, slovní zásoby a stimulace paměti. 

Fakulta vojenských technologií návštěvníkům předvedla zástupci katedry vojenské robotiky rozvíjející se oblast využití robotů v oblasti vojenství prostřednictvím software, který optimalizuje algoritmy pro predikci a navrhování taktického manévru v 3D mapových podkladech z hlediska vícekriteriálních nebezpečí od protivníka. Návštěvníci se také velmi zajímali o exponát katedry letecké techniky - variabilní taktickou trysku inspirovanou letounem F35B, která slouží k zjišťování měnících se charakteristik při různých typech startu letounu. Její model předváděl student posledního ročníku rtm. Lukáš Vaněk, který na toto téma zpracoval diplomovou práci a plně funkční model vytiskl na 3D tiskárně.

Fakulta vojenského zdravotnictví představila přístroj k analýze došlapu, kterým si návštěvníci mohli zjistit držení těla a rozložení váhy a získali doporučení pro správný pohyb.



Na stánku mohli návštěvníci z řad středoškoláků také získat informace o možnostech studia na jednotlivých fakultách Univerzity obrany. Více o akci naleznete na https://www.veletrhvedy.cz


Autor: Vladimír Šidla

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa