Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Na Aviatické pouti se prezentovala i naše univerzita

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Na Aviatické pouti se prezentovala i naše univerzita

Počet shlédnutí: 301

1.6.2022 • ​Jubilejní 30. ročník Aviatické pouti přilákal o víkendu 28. a 29. května na pardubické letiště přibližně 25 tisíc lidí. K vidění ve vzduchu i na zemi bylo na 60 letounů, včetně vrtulníků a historických strojů. Počasí potrápilo pořadatele hlavně v sobotu, kdy kvůli silnému větru a dešti nemohly vzlétnout nejstarší letouny.

Největší pozornost poutala akrobacie Felixe Baumgartnera s vrtulníkem Bo-105 nebo veřejná premiéra letadla Miles M-14A Magister Mk. I, který má přímou vazbu na československé piloty působící za druhé světové války v britském Královském letectvu (RAF).

Velkou pozornost diváků vzbudil také vrtulový válečný stíhací letoun Sea Fury, který sloužil u britského královského námořnictva. Zároveň jde o jeden z nejrychlejších sériově vyráběných letounů s jedním pístovým motorem. Návštěvníkům se představil i americký vrtulník Bell 47 nebo vrtulník Bo-105, což je první akrobatický stroj s rotujícími nosnými plochami. Atraktivní byla také letecká akrobacie v podání letců Martina Šonky a Petra Kopfsteina.


Pozornost upoutali také veteráni

Premiéru měl v Pardubicích letoun Wright Flyer III, třetí letoun postavený bratry Wrightovými během zimy 1904-1905. Na přehlídce byla z historických strojů k vidění rovněž replika letadla Blériot XI, se kterým provedl Jan Kašpar 16. dubna 1910 svůj první úspěšný let na našem území.

Dvoudenní program doplnila výstavy vojenské techniky Armády České republiky a výstava techniky Hasičského záchranného sboru ČR. Návštěvníci mohli zažít virtuální lety letadlem, prohlédnout si drony Vojenského technického ústavu, RC modely kamionů anebo ochutnat speciality na Air food festivalu.

Na pardubickém letišti měla své zastoupení také Univerzita obrany. Ve stánku mohli zájemci získat informace o struktuře jediné vysoké vojenské školy u nás, o nabídce studijních oborů na jednotlivých fakultách a uplatnění absolventů po dokončení studia. Mnozí využili možnosti seznámit se s leteckým simulátorem a hovořit s budoucími piloty, kteří nyní na UO studují.


Autor: Aleš Pelikán foto: Adéla Pokorná

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa