Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Noví adepti úspěšně dokončili kurz v Klubu potápěčů

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Noví adepti úspěšně dokončili kurz v Klubu potápěčů

Počet shlédnutí: 317

​31.5.2022 • Během posledních třech měsíců se několik vybraných jedinců účastnilo potápěčského kurzu kvalifikace P* pod vedením zkušených instruktorů nejen z řad zaměstnanců Univerzity obrany, ale také z partnerských potápěčských klubů, které jsou součásti Svazu potápěčů České republiky v rámci výcvikového systému CMAS (Conféderation Mondiale des Activités Subaquatiques). 

Jako první přišla na řadu teorie v učebně. „Docela jsem se vyděsil, jak velké nebezpečí potápění představuje. Že to není jenom o prozkoumávání dna a čvachtání se ve vodě, ale že k tomu potřebujeme hodně znalosti od anatomie svého těla, přes fyzikální zákony, po bezpečnostní směrnice a možné úrazy a nemoc," konstatoval čerstvý samostatný potápěč svobodník David Procházka, který je studentem prvního ročníku Fakulty vojenských technologií UO.

Výcvik začal v bazénu

Téměř všechno potápěčské vybavení zabezpečil klub potápěčů Univerzity obrany, bez něhož by se tento kurz nemohl uskutečnit. V bazénu se účastníci kurzu učili a zdokonalovali v základních dovednostech. Například v sestavení výstroje, vylití masky pod vodou, vyrovnání trimu, sdílení automatiky, bezpečné vynášení partnera na hladinu a následovná první pomoc a mnoho dalšího. „Pro čerstvé potápěče není zkušeností nikdy dost, je potřeba chodit neustále do vody. Vždy se může naskytnout nějaký problém, a proto se v kurzu učíme reagovat na různé krizové situace," zdůrazňoval předseda Klubu potápěčů UO Jindřich Holopírek z Katedry ženijních technologií.

Z bazénu do zatopeného lomu

Po úspěšném zvládnutí testu z teorie byli vojáci připuštěni k závěrečným pěti ponorům v lomu Hostěradice. Ty absolvovali o víkendu 14. a 15. května. První potopení bylo s instruktorem jeden na jednoho, aby si zvykli na studenou vodu, opadl z nich stres a instruktor mohl v případě problému rychle zasáhnout. Pak pracovali v buddy týmech se svým kamarádem s dohledem instruktora, který je přezkušoval z dovedností, které jsou podmínkou k získání osvědčení P*. Po posledním ponoru následovala přísaha, kterou zakončilo slavnostní plácnutí instruktorovou ploutví.

Studenti se cítili jako ryby ve vodě

„Hodně silným zážitkem byl první ponor, který mně tuhle aktivitu otevřel. Ten nepopsatelný pocit, že člověk může bez problému dýchat pod vodou a pohybovat se bez potíží ve všech směrech, mě přímo přinutil pokračovat dál,'' vyjádřil svoje pocity student prvního ročníku FVT svobodník Tomáš Hrabčík.

 „Očekával jsem od toho, že si vyzkouším, jaké to je být rybou, a nemýlil jsem se. Opravdu jsem se to během necelých tří měsíců naučil. Do budoucna doufám, že budu pokračovat v objevování dalších podvodních dobrodružství a případně si i rozšířím kvalifikaci," zhodnotil svou zkušenost student druhého ročníku FVL desátník Matěj Trš. V lomu se k začínajícím potápěčům přidala i zkušenější studentka pátého ročníku FVL rotmistryně Pavlína Hrazdilová, která úspěšně dokončila kurz P**.

Klub potápěčů Univerzity obrany v současné době čítá 37 členů, kteří se pravidelně jezdí potápět do různých lokalit a zvyšují si tak postupně svoji kvalifikaci. Více informací o klubu a foto-reporty naleznete na stránkách www.potapeniuo.cz.


Autor: Marie Marethová, foto: Lucie Humpolíčková

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa