Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Přípravy na letošní Majáles vrcholí

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Přípravy na letošní Majáles vrcholí

Počet shlédnutí: 277

​14.4.2022 • Majáles – prastará studentská tradice, která je doložena už od dob rozmachu univerzit v 15. století. Již tehdy se ustálil zvyk tolerovat studentskou recesi, která je zmiňována například v románu Aloise Jiráska Filosofská historie. Oslava mládí, radosti, veselí a života se po dvouleté pauze způsobené covidovou pandemií letos do Brna opět vrací.

Na náměstí Svobody už se tyčí májka

Máje, májka, mája. Taková pojmenování má ozdobený kmen stromu, který tvoří ústřední prvek jarních slavností, který ale v mnoha vesnicích zejména na jižní Moravě můžeme vidět i během fašanku nebo hodů. V úterý odpoledne se studenti jako předzvěst tohoto studentského svátku vydali od Mendelovy univerzity z Černých Polí na náměstí Svobody, aby zde vztyčili symbol majálesu – opentlenou májku. Nechyběli mezi nimi samozřejmě ani studenti Univerzity obrany.

Letos je čekají dvě premiéry. Do průvodu poprvé nepůjdou v maskáčích, ale v tričkách s nápisem naší univerzity, a poprvé vybrali ze svých řad kandidáty na krále/královnu majálesu.

Univerzita má na krále majálesu dva kandidáty

Jsou jimi Ondřej Levíček, ze 4. ročníku a Veronika Vanclová, z prváku, oba studenti Fakulty vojenského leadershipu. Každý z nich má svoji družinu o pěti lidech a dohromady tvoří přípravný tým.  Zatímco Ondřej kandiduje na krále podruhé, pro Veroniku to bude premiéra. „Mě přihlásily spolužačky a chci si to opravdu užít, poznat mnoho nových lidí a samozřejmě chci vyhrát," svěřila se a netajila svoje ambice Veronika.

To Ondřej byl na krále za univerzitu nominován už v roce 2020, ale kvůli proticovidovým opatřením byl majáles tehdy zrušen. „Chci, aby se tento studentský svátek stal i na naší univerzitě tradicí. A když to nevyšlo před dvěma lety, musí to vyjít letos. Obracím se tímto na studenty, aby na majáles přišli v zeleném a aby nás zároveň svými hlasy podpořili," apeluje na kolegy Ondřej.

Univerzita bude mít svůj alegorický vůz s kapelou

Samotný majáles odstartuje v sobotu 7. května na náměstí Svobody a průvodem s alegorickými vozy všech zúčastněných univerzit přes Šilingrovo náměstí, ulici Pekařskou a Mendlovo náměstí dorazí na výstaviště, kde poté vypukne samotná veselice. „Na našem alegorickém voze pojede i kapela. Která to nakonec bude, to ale ještě nevíme," dodal Ondřej.

A protože po dvouleté nucené přestávce budou všichni určitě správně natěšeni, očekávají pořadatelé velkou účast nejen z řad studentstva. Více informací o programu najdou zájemci už teď na stránkách www.brno.majales.cz.


Autor: Aleš Pelikán 


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa