Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Ve vědecké soutěži NATO v Oslu zvítězil Pavel Zahradníček

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Ve vědecké soutěži NATO v Oslu zvítězil Pavel Zahradníček

Počet shlédnutí: 285

11.4.2022 • Ve dnech 23. a 24. března se pod hlavičkou Organizace pro vědu a technologie NATO (STO) uskutečnila v norském Oslu vědecká soutěž, ve které 30 vybraných nominantů členských zemí NATO představilo svoje výzkumné projekty a jejich výsledky. 

V letošním ročníku za Českou republiku prezentoval výzkum probíhající na Katedře vševojskové taktiky Fakulty vojenského leadershipu Univerzity obrany podplukovník Ing. Pavel Zahradníček, Ph.D. a v soutěži zvítězil. Jedná se o výzkumný směr, který se zabývá implementací nových technologií a prostředků do struktury bojových jednotek, v tomto případě bezosádkových bojových prostředků.

Cílem setkání nebylo pouze porovnání soutěžních projektů, ale i získání zpětné vazby a doporučení od zkušených vědců, národních zastupitelů a dalších delegátů. V neposlední řadě pak navázání kontaktů, které v budoucnu mohou být přínosem pro expertní a vědeckou činnost nejen Katedry vševojskové taktiky.

Zde se touto oblastí zabývá mimo dalších i tým složený z plk. gšt. Ing. Jana Zezuly, Ph.D., pplk. Ing. Pavla Zahradníčka, Ph.D. a mjr. Ing. Jana Hrdinky. Tento směr, zaměřený na efektivní aplikaci bojových UGV do podmínek jednotek a útvarů PozS navazuje na technický vývoj bezosádkových vozidel, uskutečňovaný také na Univerzitě obrany,  VOP CZ s.p. a VTÚ s.p. V návaznosti na tento výzkum pak další tým za účasti mjr. Ing. Luďka Raka, Ph.D. bude rozvíjet metodiku přípravy  a specifika výcviku k využití těchto prostředků v sestavě jednotek PozS.

Pomyslnou zlatou medaili si tedy z Osla odvezla Česká republika, druhé a třetí místo obsadili v soutěži zástupci USA a Estonska.

Za plynulou přípravu odpovídal z národní úrovně plk. gšt. v.v. Ing. Pavel Zůna, MSS., Ph.D., manažer mezinárodní spolupráce Národního distribučního informačního střediska, které je součástí VTÚ, s.p. Jeho osobní přístup i přístup VTÚ s.p. byl pro úspěch českého nominanta zásadní.


Autor: Aleš Pelikán

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa