Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Ministryně obrany předala jmenovací dekret profesorovi Pokornému

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Ministryně obrany předala jmenovací dekret profesorovi Pokornému

Počet shlédnutí: 472

18.3.2022 • Ministryně obrany Jana Černochová dnes předala majoru doc. Ing. Zdeňkovi Pokornému, Ph.D. dekret prezidenta republiky o jmenování profesorem pro obor Materiálové vědy a inženýrství. Nového profesora jmenoval prezident republiky Miloš Zeman 9. února 2022, na návrh Vědecké rady Univerzity obrany.

„Jsem pyšná na to, že Univerzita obrany se můžeme pochlubit již 44. profesorem,“ řekla během slavnostního předávání ministryně Jana Černochová a dodala, že i tím vojenská vysoká škola prokazuje, že je opravdu špičkovou vzdělávací institucí. Ministryně také ocenila, že profesor major Pokorný není jen skvělým vědcem, ale i vojákem, který má za sebou rovněž účast v zahraničních operacích a ví, co armáda potřebuje. „Přeji vám nejen mnoho osobních úspěchů, ale i těch vědeckých,“ popřála na závěr ministryně obrany.

Profesor Zdeněk Pokorný je významnou vědecko-výzkumnou a pedagogickou osobností v oblasti materiálových věd a inženýrství. Zastává funkci vedoucího Katedry strojírenství a je řešitelem několika vědeckých projektů, autorem řady odborných prací, skript a přednášek na domácích a zahraničních konferencích a univerzitách, podílí se na tvorbě analýz a výzkumných zpráv a působí také v redakčních radách dvou zahraničních recenzovaných časopisů. Ve vědecké práci se profesor Pokorný zabývá zejména oblastí povrchových úprav, soustředí se především na technologie vytváření vrstev a povlaků.


Zdeněk Pokorný poděkoval za osobní předání dekretu a ve svém projevu zdůraznil, jak nesmírně si váží podpory své rodiny. „Slibuji, že důvěru ve mě vloženou nezklamu a budu dále rozvíjet svůj obor,“ uvedl nově jmenovaný profesor. Dále vysvětlil, že jeho obor se zabývá prakticky veškerými materiály kolem nás a obohacuje vojenskou i civilní oblast o tzv. pokročilé materiály. Tým profesora Pokorného zkoumá konkrétně možnosti využití moderních materiálů a jejich implementaci do Armády ČR, například u zbraní, kterým pokročilé materiály mohou snížit hmotnost, ale přitom jejich pevnost zůstane stejná, nebo u balistické ochrany. „Jedná se o balistické ochrany na bázi kompozit, tzn. multivrstvé. Díky složení z různých druhů materiálů se zvyšuje efekt zadržení střely,“ upřesnil profesor Pokorný.

Slavnostního aktu předání jmenovacího dekretu se zúčastnili představitelé Ministerstva obrany a zástupci Univerzity obrany.


Autor: redakce army.cz

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa