Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti průzkumné odbornosti soutěžili v drsných podmínkách Estonska pod polární září

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Studenti průzkumné odbornosti soutěžili v drsných podmínkách Estonska pod polární září

Počet shlédnutí: 668

27.1.2022 • Na základě zvacího dopisu se ve dnech 12. až 17. ledna 2022, studenti průzkumné odbornosti, učební skupiny 14-5Pz, zúčastnili soutěže průzkumných hlídek pod názvem „Utria Assault 2022" konající se v dalekém Estonsku. V náročných severských podmínkách a v mezinárodním prostředí prokázali vysoký stupeň morálního odhodlání, znalostí a vycvičenosti pro vykonávání svého budoucího povolání.

Těžké začátky. Počáteční příprava na soutěž se nesla v duchu nejistoty, zda soutěžící tým složeny ze čtyř studentů odbornosti „Velitel průzkumných jednotek" a jeho zabezpečovací prvek, složený z akademického pracovníka Katedry zpravodajského zabezpečení, Katedry vojenského leadershipu a řidiče z Oddělení dopravy vůbec na soutěž pojede. Tato nejistota pramenila z vývoje situace ohledně dodržování protipandemických opatření souvisejících s onemocněním Covid 19, jak ze strany Estonské republiky, tak ze strany opatření v České republice. Příprava závodníků byla soustředěna převážně na disciplíny vycházející z předešlých ročníků. Větší pozornost byla věnována střelecké přípravě, kdy studenti před odjezdem na soutěž pod vedením střeleckých instruktorů ze Školního pluku a Katedry leadershipu, provedli střelecký nácvik z pistole a útočné pušky.

Dlouhá cesta tam i zpět. Cesta byla provedena osobním vozidlem Volkswagen Transporter. Tento typ vozidla se ukázal jako nejvhodnější pro přepravu sedmi osob i materiálu a možnost jízdy v náročném terénu v podobě zmrzlé zimní estonské krajiny. Cesta tam i zpět byla rozdělena do dvou dnů z důvodu velké vzdálenosti a možnosti odpočinku celé výpravy. Tranzitní místo pro odpočinek bylo zabezpečeno v prostoru vojenských kasáren v polském pohraničním městě Suwalki, kde tým našel potřebné zázemí. 


Soutěž „Utria Assault". Samotná soutěž vychází z historických událostí, které odkazují na bitvu o Utrii (estonsky: Utria dessant). Bitva se odehrála během estonské války za nezávislost ve dnech 17. – 20. ledna 1919 na pláži Utria. Jednalo se o obojživelné vylodění estonských sil o počtu 1900 vojáků, sestávajících převážně z finských dobrovolníků. Velitelem vylodění byl estonský admirál Johan Pitka. Velitelem bránící se sovětské 6. střelecké divize, byl Nikolaj Ivanov, který velel 2700 vojákům. Vylodění bylo pro estonské síly úspěšné, což umožnilo provést osvobození města Narva, které se v dnešní době nachází na hranicích s Ruskou federací.

Samotná soutěž proběhla v termínu 13. – 15. 1. 2022 a bylo do ní zapojeno devatenáct soutěžních týmů z řad regulérních armád, které reprezentovaly týmy Estonska, Belgie, Francie, Litvy, Lotyšska, Finska a České republiky a také z řad estonských rezervistů. Soutěž byla zahájena pro všechny soutěžní týmy příjezdem do tzv. mandátu, který se nacházel v budově rezervních vojsk (Defence League) ve městě Johvi. Zde v určený čas proběhla registrace, předání instrukcí a kontrola povinného materiálu. Následně byl tým „Recon UO" převezen do prostoru startu a zahájil své klání s ostatními soutěžícími, ale i s počasím. Právě vlivy počasí byly pro všechny soutěžící velmi nepříjemné, protože docházelo k silným nárazům chladného větru a drobnému sněžení. Také povrch byl po oblevě v předcházejících dnech velmi namrzlý a tím pádem i kluzký a velmi ztěžoval přesuny soutěžícím a technice. Jednotlivé disciplíny obsahovaly prvky, které plní jednotky průzkumu při své činnosti a náš tým se s nimi velmi dobře popral. Mezi tyto prvky patřily např. střelba z pistole a útočné pušky, odhad vzdáleností, rozdělávání ohně, zapamatování si důležitých informací, nastřelení jednotky a vyvázání se z kontaktu, znalost cizích armád a závěrečný sprint do cílového prostoru.  

Tým Recon UO. Soutěžící z Univerzity obrany, kteří byli nominování ze studentů průzkumné odbornosti patřící pod Katedru zpravodajského zabezpečení a patřící do skupiny Commandos, prokázali vysokou morálku, dobrou fyzickou připravenost, a také i znalosti a um v soutěžních disciplínách. O tom, že soutěž skutečně všestranně prověřila odhodlanost a nasazení všech soutěžících svědčí i dojmy jednoho z nich: „Závod nám připadal nejsložitější ze dvou aspektů, prvním bylo náročné počasí a druhým zcela neznámé prostředí. Estonsko je nížinatá země, takže zde hodně fouká, vítr byl opravdu ledový a hodně silný. Nízké teploty tomu opravdu moc nepřidaly, někdy se dokonce snížily až na -10°C."

V chladných, deštivých a mrazivých podmínkách jsme splnili cíl, který jsme si stanovili před odjezdem do Estonska. Vzhledem k tomu, že tato soutěž byla premiérou pro jakýkoliv tým z České republiky, bylo pro nás stěžejní dokončit závod se všemi členy v týmu do desátého místa. Tento cíl byl naplněn a tým Recon UO skončil na výborném osmém místě celkově a v zahraničních týmech na místě třetím, kdy se před námi umístila pouze dvě družstva z Litvy. Přední umístění domácích může vycházet i z faktu, že týmy, které se umístily na prvních místech, již reálnou zkušenost s tímto závodem měly.

 

Závěrem bych chtěl shrnout, že účast na mezinárodní soutěži „Utria Assault 2022" byla pro soutěžní tým i jeho zabezpečení zajímavou zkušeností. Tato zkušenost se může odrazit i do přípravy a provedení dalších obdobných akcí. Studenti si vyzkoušeli plnění úkolů v mezinárodním prostředí, v odlišných klimatických podmínkách a prokázali úroveň svých dovedností a schopností, které získali studiem na UO nebo působením ve skupině Commandos. Odměnou jim je nejen poznání nové země, ale i společná noční fotografie ze soutěže pod polární září.


Autor: Karel Michenka, Miroslav Polach, foto: Miroslav Polach

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa