Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
UNOB sází lesy

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

UNOB sází lesy

Počet shlédnutí: 389

18. 10. 2021 • Tento víkend v sobotu 16. října proběhla ve třinácti krajích po celé České republice akce, která měla za cíl postarat se o obnovu českých lesů sužovaných suchem a kůrovcovou kalamitou. Univerzita obrany spolu s více než půl stovkou dobrovolníků byla u toho a v Jihomoravském kraji v lokalitě Říčany – Hradiště bylo díky celouniverzitní iniciativě vysázeno více než 1600 nových stromů.

Již od desáté dopolední hodiny, kdy stupně na teploměru oscilovaly kolem dvanácti stupňů, se na místě určeném k výsadbě, scházeli dobrovolníci z řad studentů i vyučujících, kteří se po patřičné instruktáži místních lesníků hned pustili do práce. Řada zástupců univerzity, kteří se chtěli zasadit o budoucí podobu jihomoravských lesů, se nakonec rozrostla až do počtu 54 dobrovolníků a výsadba mladých dubů a borovic tak za plného nasazení pokračovala až do druhé hodiny odpolední. Možnost se zahřát nakonec měli účastníci nejen při samotném sázení stromů, ale i následně po ukončení prací při doprovodném programu pořádaném Lesy ČR.

Do obnovy krajiny se v této lokalitě zapojilo odhadem 600 lidí, kteří vysázeli celkem 5 000 mladých stromků. Univerzita obrany se svými 1 620 vysazenými stromky tak měla nemalý podíl na podobě zdejších lesů. Tímto děkujeme všem účastníkům nejen za reprezentaci naší vysoké školy, ale i za naplnění poselství celé akce, tedy že i my sázíme lesy pro budoucnost!


Autor: Adéla Pokorná, foto: Vladimír Šidla a Miroslav Polach

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa