Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Udělejte si čas na Noc vědců

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Udělejte si čas na Noc vědců

Počet shlédnutí: 239

​24.9.2021 • Čas je významným faktorem nejen v životě člověka, ale také ve vědeckém bádání. Přesvědčit se o tom mohou zájemci, kteří nahlédnou do fascinujícího světa vědy a techniky prostřednictvím dnešní Noci vědců. Do akce, která se koná od roku 2005, se pravidelně zapojuje i Univerzita obrany. Během letošního ročníku se vzhledem k pandemické situaci představí v online formě.

Pro svou prezentaci v rámci Noci vědců připravila Univerzita obrany několik příspěvků, jejichž spojujícím prvkem je letošní hlavní téma akce – čas. O tom, jakou úlohu hraje čas v robotice, si povídá Pavel Kašpar s plukovníkem gšt. Janem Mazalem z Fakulty vojenských technologií. Dozvíte se, jak se rozvíjela robotika v čase, jak je vnímán čas z pohledu robota a člověka. Jak důležitá je racionalita a jak se zvyšuje reakční čas robotů oproti lidem. Jak se vyvíjí robotika v oblasti vojenství a jaké přednosti získá armáda zaváděním robotických systémů.


Sesterská brněnská Fakulta vojenského leadershipu připravila příspěvek o tom, jakou úlohu hraje čas v přípravě a průběhu operací Pozemních sil Armády ČR a jak důležité je sladění všech prvků v reálném čase. Nadporučík Tomáš Havlík v podcastu hovoří o wargamingovém simulátoru MASA SWORD, který představuje automatizovanou agregovanou konstruktivní simulaci. Tento nástroj fakulta využívá pro modelování a simulaci činnosti taktických úkolových uskupení a získání nových poznatků pro společné vojenské operace. Automatizovaná simulace znamená zabudovanou umělou inteligenci, která automatizuje chování simulovaných entit. V příspěvku se dozvíte, jaké situace lze na simulátoru modelovat ve vojenském nebo i civilním prostředí, jaké jsou scénáře a jejich využití, jaký je význam a možnosti využívání simulátorů.

Tyto a další příspěvky, které umožňují seznámit se prostřednictvím internetu s některými aspekty rozvoje vojenské vědy na Univerzitě obrany, budou na stránkách akce (www.nocvedcu.cz) dostupné od jejího zahájení, to je od 17 hodin.


Univerzita obrany na Noci vědců 2021


Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa