Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Dva studenti Fakulty vojenského leadershipu zvládli kurz Komando

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Dva studenti Fakulty vojenského leadershipu zvládli kurz Komando

Počet shlédnutí: 336

22.7.2021 • V pátek 25. 6. 2021 se uskutečnilo vyřazení úspěšných absolventů kurzu Komando, který organizovalo Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškov (VeV-VA). Slavnostní ukončení kurzu se od roku 2013 symbolicky koná v prostorách krypty Národního památníku hrdinů Heydrichiády v Resslově ulici v Praze.  

Úspěšným absolventům tohoto prestižního armádního kurzu předal odznak absolventa kurzu ZNGŠ – náčelník štábu Generálního štábu Armády České republiky generálporučík Miroslav Hlaváč, který v úvodu úspěšným absolventům zdůraznil „Během kurzu jste si zdokonalili fyzické i mentální schopnosti, opravdu vás hodně naučil. Je nutné, abyste získané schopnosti využili dál. Rozvíjejte je hlavně u svých útvarů," zhodnotil přímo v prostorách krypty kostela. Spolu s odznaky absolventi převzali z rukou náčelníka štábu VeV-VA plukovníka Jiřího Adamce mince Komando a od náčelníka Odboru přípravy do zahraničních operací a speciální přípravy VeV-VA plukovníka Miloše Zrubce certifikáty a nášivky Komando.


Není posvátnějšího místa v naší zemi pro převzetí insignií absolventa kurzu Komando

Historické souvislosti, symbolika a spojení historického prostoru krypty s kurzem má svůj historický odkaz pro všechny absolventy kurzu Komando. Právě v prostoru krypty Památníku Heydrichiády položilo své životy sedm parašutistů, a to se slovy: „Nikdy se nevzdáme!".

Kurz Komando svou tradicí navazuje na Úderný kurz organizovaný za 2. světové války kapitánem Josefem Otiskem pro příslušníky Československé smíšené brigády ve Velké Británii, který vycházel z výcviku Commandos, jehož se Otisk jako jediný Čechoslovák zúčastnil. Podobným kurzem ve stylu Commandos byl výcvik Assault Course, který probíhal na farmách Garramor a Camusdarrah ve Skotsku. Tímto měsíc trvajícím kurzem prošlo 252 vybraných československých dobrovolníků včetně rotmistra Jana Kubiše a rotmistra Jozefa Gabčíka.

Kurz pod vedením příslušníků Úseku přípravy Komando zahájilo dne 21. května 34 příslušníků Armády České republiky a ukončilo 8 absolventů - čtyři ze 43. výsadkového pluku, jeden ze 42. mechanizovaného praporu z Tábora, jeden ze 44. lehkého motorizovaného praporu a dva z Univerzity obrany. Nejvíce „odpadlíků" kurz zaznamenal předposlední čtvrtý týden, kdy bylo 12 uchazečů vyloučeno za nedostatečný počet bodů či za držení nepovoleného materiálu.

Čestným hostem vyřazení absolventů kurzu byl prorektor pro vědeckou a expertní činnost UO plk. Jan Bořil. Univerzita obrany měla v kurzu 5 studentů a dvojice studentů 4. ročníku, rotní Petr Kudrna a Jakub Stejskal z Fakulty vojenského leadershipu – obor velitel mechanizovaných jednotek kurz zdárně ukončila. Oba úspěšní příslušníci kurzu shodně konstatovali, že zkušenost z tohoto náročného kurzu byla pro všechny přínosná a kurz byl na velice vysoké úrovni. Za úspěšné absolventy dvojice uvedla: „Tímto chceme poděkovat nejenom instruktorům, kteří nás po celou dobu vedli a předávali své zkušenosti, ale i všem účastníkům kurzu. Některé taktické činnosti pro nás byly úplně nové, jako např. činnost s vrtulníky, se kterou se v rámci studia na univerzitě nesetkáváme. Některé činnosti nám byly známé díky výcvikům v rámci praktické přípravy v polní přípravě. Zejména ve druhé části kurzu v rámci komplexních akcí, kdy byli účastníci kurzu prakticky přezkušováni ze všeho, co se do té doby naučili. A dále to byl stres, kdy byla neustále veškerá naše činnost bedlivě sledována a hodnocena instruktory."

 

Autor: Milan Podhorec, foto: Vladimír Bezděk, CKIT VeV-VA, nrtm. Pavel Vystrčil, Úsek přípravy KOMANDO

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa