Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vychází nové číslo časopisu Obrana a strategie

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Vychází nové číslo časopisu Obrana a strategie

Počet shlédnutí: 386

22.6.2021 • V letošním prvním čísle je pro vás připraveno pět článků a jedna recenze, pojďme se na ně podívat. Úvodním textem je příspěvek o smrticích autonomních zbraňových systémech. Kadir Alpaslan Demir zde rozebírá eticky velmi citlivou problematiku související s transformací ozbrojených sil. Druhý článek se zabývá kyberbezpečností ve zdravotnictví a přináší vhled do relativně nedávného ransomware útoku na jednu z českých nemocnic. Jak k útoku došlo a jaká jsou z něj ponaučení, nám sdělí dvojice autorů Ondřej Filipec a David Plášil.

V pořadí třetím textem je článek Vojtěcha Bahenského zaměřený na téma potenciální americko-čínské války a jejích možných důsledků a hrozeb z ní vyplývajících. Jakkoliv jde o konflikt hypotetický, jeho pravděpodobnost není tak zanedbatelná, aby bylo možné jeho případné dopady ignorovat. V následujícím článku nám autoři Karel Černý a Jiřina Stehlíková přinášejí nepříliš obvyklou sondu do prostředí výrazných představitelů českých muslimů. Hlavním tématem je zde poměrně kontroverzní problematika – jak by se tyto osobnosti muslimského veřejného života zachovaly v případě, že se v jejich mešitě objeví příznivce radikálního výkladu islámu?


Posledním z článků tohoto čísla je příspěvek Ladislava Kulhánka, který zaměřil svou pozornost na proliferaci jaderných a raketových zbraní v kontextu severokorejské problematiky. Čtenář se tak kupříkladu dozví o poměrně překvapivých partnerstvích či motivech jednotlivých aktérů. Kromě vědeckých studií naleznete v tomto čísle i knižní recenzi titulu, který by vaší pozornosti neměl ujít. Štěpán Kavan je autorem publikace věnované historické genezi výuky bezpečnostní problematiky, a to v návaznosti na společenský a politický vývoj od vzniku ČSR v roce 1918. Autor se snaží v co největší úplnosti pokrýt téma vzdělávání v oblastech branné výchovy, civilní obrany a civilní ochrany.

Závěrem mi dovolte, abych vám jménem svým i jménem redakční rady poděkoval za vaši dosavadní čtenářskou přízeň. I díky ní se nám daří neustále zlepšovat kvalitu nejen časopisu, ale i poskytovaných služeb. O tom svědčí i nedávno provedené změny, kterých si naši pravidelní čtenáři jistě všimli.

Náš web www.obranaastrategie.cz prošel kompletním redesignem, a především je nyní také zcela responzivní. Není to náhoda, tuto změnu jsme pro vás, naše čtenáře, připravili k výročí založení Obrany a strategie. Náš časopis totiž v letošním roce slaví již 20 let své existence! Vaše přízeň nám umožňuje jít stále dál, děkujeme.


Autor: Martin Doleček


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa