Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Koronavirová pandemie jedním z témat konference Defence and Strategy 2021

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Koronavirová pandemie jedním z témat konference Defence and Strategy 2021

Počet shlédnutí: 424

​11.6.2021 • Ve dnech 9. - 10. června se konal VI. ročník již každoroční mezinárodní konference Defence and Strategy pořádané Centrem bezpečnostních a vojensko-strategických studií. Největší zájem u účastníků konference vzbudilo téma týkající se současné koronavirové situace. Diskutovalo se o skutečnostech, jak pandemii koronaviru provází masivní hybridní kampaň nepravdivých a zavádějících informací i snah zahraničních aktérů ovlivnit diskurs v jednotlivých státech.

Účastníci konference sdíleli konkrétní případy z praxe, jak se současná krize stala zkouškou pro dané země a jak jsou demokratické společnosti schopny se vypořádat s každodenním problémem dezinformací. V návaznosti na tuto skutečnost byla dále intenzivně diskutována témata spojená s konceptem hybridní války a otázkou, jak tento současný fenomén může významně ovlivnit bezpečnostní a vojenské prostředí v jednotlivých státech.



Letošní ročník konference D&S byl mimořádně uspořádán v online formě z důvodu pandemické situace. Konference se zúčastnilo bezmála 35 prezentujících účastníků z několika institucí od Číny, přes evropské státy až po Kanadu. Zároveň se konference zúčastnilo více než šest desítek hostů z českých a zahraničních univerzit, mezinárodních institucí, soukromých organizací a nechyběli zde ani příslušníci resortů obrany. Účastníci diskutovali na témata zaměřená zejména na problematiku obrany, bezpečnostních výzev, hybridního působení, vojenského vzdělávání, konfliktů ve světě a vojenského managementu.

Online konference byla jedinečnou událostí pro Centrum bezpečnostních a vojensko-strategických studií a pro Univerzitu obrany. Tato forma setkání podporuje internacionalizaci, sdílení know-how, zachování a posílení partnerství, rozvoj schopností a šíření znalostí o vývoji a dopadech příslušných aspektů na obranu a bezpečnost státu.


Autor: Jan Břeň, foto: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa