Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Pomyslná „třešnička na dortu“ v přípravě ženistů

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Pomyslná „třešnička na dortu“ v přípravě ženistů

Počet shlédnutí: 379

​18.5.2021 • Tak jako jsou u mechanizovaných a tankových odborností vrcholem přípravy bojové střelby, tak vrcholem přípravy ženijních odborností je výcvik v minování ostrou ženijní municí. Tento praktický výcvik patří mezi ty nejnebezpečnější a je nutné přísně dodržovat bezpečnostní opatření a pokyny řídících. A právě takové zaměstnání proběhlo u studentů ženijních specializací Fakulty vojenského leadershipu a Fakulty vojenských technologií ve dnech 10. – 14. května ve výcvikovém prostoru Dědice na ženijním cvičišti Pulkava.

Studenti závěrečných ročníků ženijních specializací absolvovali výcvik ve zřizování protitankových minových polí, ražení průchodů v minovém poli a odminování terénu ručním způsobem s využitím ostrých protitankových min. Už první den bylo jasné, že výcvik nebude náročný jen fyzicky, ale i psychicky. A právě zvyšování psychické odolnosti je jedním z hlavních cílů tohoto výcviku.


Zaměstnání je postavené tak, že se náročnost každý den zvyšuje. Studenti ale obstáli na výbornou a den ode dne si byli ve stanovených činnostech stále více jistější. Na závěr každého výcvikového dne uplatnili své znalosti a zkušenosti z praktického výcviku v ostrém trhání při ničení použitých min. Studenti splnili všechny cíle výcviku a jsou připraveni pro své zařazení k ženijním jednotkám.


Autoři:  Tibor Palasiewicz a Ota Rolenec 


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa