Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Konference PVO na Univerzitě obrany: významný pokrok ve vývoji technologií

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Konference PVO na Univerzitě obrany: významný pokrok ve vývoji technologií

Počet shlédnutí: 631

30.4.2021 • Téměř stovka odborných účastníků se zapojila do průběhu 21. ročníku mezinárodní Konference protivzdušné obrany, kterou ve dnech 29. až 30. dubna organizuje Univerzita obrany společně s FUTURE FORCES FORUM pod záštitou velitele Vzdušných sil AČR generálmajora Petra Mikulenky. Konference PVO se koná s podtitulem „Advanced Technologies for Air Superiority" a vzhledem k epidemické situaci probíhá ve virtuální formě.

V průběhu konference se hovořilo především o nových technologií protivzdušné obrany, simulačních technologiích a protidronové obraně (tzv. C-UAS, tedy Counter Unmanned Aerial Systems). Zejména v posledně zmiňované oblasti demonstrovalo několik účastníků významné pokroky ve vývoji technologií. To zapadá do koncepce FUTURE FORCES FORUM, v jehož rámci měla konference podle původního záměru proběhnout v živé podobě.


Kromě již zmíněné tématiky dronů na konferenci dále zazněla témata New trends in Surface/Ground Based Air Defence (SBAD, GBAD), Innovative approaches in GBAD, Detection of aerial objects with small radar cross section, či Detection of very fast (hypersonic) aerial objects.

Se svými příspěvky vystoupilo 18 řečníků z 9 zemí, kteří stejnou měrou zastupovali domácí a zahraniční subjekty obranného průmyslu, ozbrojených sil, NATO i akademické obce. Zatímco první den konference byl věnován prezentacím a krátkým diskusím, pátek byl určen pro individuální diskuse dedikovaných skupin, které projevily zájem. Odborným garantem programu a předsedou konference je plukovník gšt. doc. Jan Farlík, proděkan pro vnější vztahy a rozvoj Fakulty vojenských technologií a vedoucí Katedry protivzdušné obrany Fakulty vojenských technologií UO.


Autor: Viktor Sliva


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa