Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Americká medaile za iráckou misi pro plukovníka Bauera

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Americká medaile za iráckou misi pro plukovníka Bauera

Počet shlédnutí: 730

23.3.2021 • Vedoucí Katedry letectva FVT plk. gšt. Miloslav Bauer převzal z rukou prorektora UO pro vzdělávání a záležitosti studentů plukovníka Petra Hrůzy Joint Service Commendation Medal. Ocenění mu udělila americká strana na návrh kanadského brigádního generála R.P. Delaneyho a plukovníka USAF Johna Chonga za účast v irácké misi na přelomu let 2018/19.

Plukovník gšt. Miloslav Bauer působil jako poradce iráckého ministerstva obrany a vnitra na úrovni velitelství Combat Joint Task Force – Operation Inherent Resolve (CJTF – OIR), tedy koaličních sil v boji proti Islámskému státu. Do této operace bylo pod vedením USA zapojeno na sedm desítek zemí. Plukovník Bauer současně jako příslušník I. úkolového uskupení české armády v Iráku s nejvyšší hodností plnil roli staršího národního představitele AČR.

„Práce pod velením USA jako země, která vkládá do vojenského rozpočtu pro ostatní země nepředstavitelné finanční náklady, a to nejen doma, ale i po celém světě, mi ukázala jejich profesionální přístup při plnění úkolů. Je jasné, že jde v určitých regionech nejen o splnění vojenské mise, ale i o ekonomické zájmy. Práce v mezinárodní kolektivu 12 plukovníků včetně amerických důstojníků, z nichž někteří byli mými podřízenými, pro mne byla silnou motivací," říká s dvouletým odstupem Miloslav Bauer, který si cení důvodů, proč jej vysocí představitelé kanadské a americké armády na ocenění navrhli: „Především za práci s iráckými představiteli ministerstva obrany a vnitra a za jiný, flexibilní přístup a návrhy pro velké země, jako jsou USA, Velká Británie, Francie či Kanada nestandardních řešení, které však byly akceptovány i pracovníky americké ambasády pro oblast logistiky a letectva."

Další poznatky a hodnocení účasti v irácké misi z pohledu plukovníka gšt. Miloslava Bauera přinesou květnové Listy Univerzity obrany.



Český rozhlas: Apetýt 11:00 (56 minut)

Vedoucí katedry letectva Miloslav Bauer nedávno získal vysoké ocenění za službu v írácké misi. Prošel mnoha školami v zahraničí, například v Bruselu. Do Íráku se dostal v roce 2018 a mimo jiné tam působil jako poradce ministra obrany. Jak moc mu během mise otevírali dveře bývalí studenti Univerzity obrany v Brně a dnes důstojníci v Íráku, kteří mluvili česky? Jaký život se odehrává uprostřed vojenské základny? Co táhne vojáky na zahraniční mise? A mají vojáci možnost poznat zemi a místní obyvatele? Moderuje Lucie Hostačná.



Autor: Viktor Sliva, foto: Ivan Hlavačka a archív Miloslava Bauera

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa